Felújítaná a Római-partot a főváros, további 30 milliárdot költenek árvízvédelemre

2024. január 19. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A főváros szeretne forrásokat találni a Római-part felújítására, Karácsony Gergely reális esélyt lát arra, hogy az árvízvédelem mellett a természeti értékeket is megőrizzék a területen. Egy kihelyezett kabinetülés után tartott sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy további 30 milliárdot költenek a következő években árvízvédelemre.

„Azon dolgozzunk, hogy ne csak az árvízvédelem valósuljon meg, hanem a Római- part a mostani természeti értékek mellett meg tudjon újulni, a Fővárosi Önkormányzat szeretne erre forrást találni” – mondta Karácsony Gergely a kihelyezett kabinetülés utáni sajtótájékoztatón. A főpolgármester az újpesti és az óbudai polgármesterekkel való egyeztetés után arról beszélt, hogy a két kerületben többször is sikerült megelőzniük, hogy zöldterületeket építsenek be, példának hozta a Mocsárosdűlőt és a Hajógyári-szigetet.

A két kerület legnagyobb problémájának az árvízvédelmet nevezte. Elmondta, hogy bár az elmúlt években nem voltak nagy árvizek, a következő években egyre több várható, példának hozta a december végi, szokatlan időben levonuló dunai árhullámot. Újpesten és Óbudán is uniós pénzből szeretnék befejezni az árvízvédelmet, fontosnak nevezte, hogy a Római-parton is kiépüljön.

Tízmilliárdot költöttünk eddig árvízvédelemre uniós pénzből, de 30 milliárdot szeretnének még rákölteni a mostani EU-s ciklusban

– mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. Az árvízvédelem mellett a csapadékvíz megtartásban és elvezetésben is gondolkoznak: a nagy mennyiségben érkező esővizet megtartanák, később pedig felhasználnák.

Kiss László III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a kerületben jelenleg is zajlik egy lakossági konzultáció, ahol megkérdezik az embereket arról, hogy hová szeretnék a gátat a Római-parton. Ez az egyeztetés márciusban zárul majd, ezután egy lakók által is támogatott, közös álláspontot tudnak kialakítani a régóta vitatott kérdésben. A polgármesteri ciklusa végén leköszönő Déri Tibor bízik benne, hogy a következő években megvalósulhat majd Újbuda és Újpest összekötése a pesti fonódó villamossal. Trippon Norbert újpesti alpolgármester szerint elkötelezettek a zöldítés mellett, ezt alátámasztja, hogy Újpesten egyhektáros területen megvalósult a Főtér Park.

Karácsony Gergely csütörtökön az ellenzéki pártvezetőknek küldött egy levelet, amiben február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. A levéllel kapcsolatban elmondta, hogy szerinte továbbra is túl sok a nyitott kérdés, ezekről mihamarabb meg kell állapodni. „A szó legjobb értelmében szeretnék nyomást gyakorolni a döntéshozókra” – mondta. Szerinte itt volt az ideje, hogy kicsit egyértelműbben fogalmazzon, hozzátette: megérti a pártokon belüli folyamatokat, de ez a budapestieket nem érdekli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!