Országszerte havazik, visszatért a tél

2024. január 19. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Bár csütörtökön még megdőlt a csaknem százéves napi melegrekord, és Kémesen, Sellyén és Hercegszántón is 17 fok fölé ment a hőmérséklet, ma délelőtt visszatért a tél, és az ország nagy részén havazik. Az Időkép kamerái szerint hó borítja a Normafát, a Kékestetőt és Mátraszentistvánt is, egybefüggő hótakaró van Bánkúton is, de az Útinform az ország minden részén télies útviszonyokra figyelmeztet. Azt írják, hogy a havazás miatt előfordulhatnak hóátfúvások a Dunántúl déli felén, a Duna-Tisza közi területeken, az Északi-Középhegységben és a Tiszántúlon is

A havazással érintett területeken az autópályák és a főutak burkolata többnyire vizes vagy sónedves. A hegyvidéki utak a Mátrában és a Mecsekben, valamint az alsóbbrendű utak a Dunántúl déli felében és az észak-keleti megyékben vékony rétegben havasak vagy latyakosak.

Sok a megcsúszásos baleset, ezért arra kérik az autósokat, hogy a télies körülményeknek megfelelően, lassabban, óvatosabban vezessenek, és kerüljék a felesleges előzéseket.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint délutánig többfelé várható havazás, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, az ország nagyobb részén legfeljebb 2-3 centiméteres hóréteg képződhet, de különösen a Dél-Dunántúlon, a Duna–Tisza közén Bács-Kiskun és a Gödöllői-dombság térségében, valamint a keleti határ közelében helyenként 3-7 centiméter is hullhat.

A friss hó vastagsága lokálisan esetleg elérheti a 10 centimétert is, erre inkább a Dél-Dunántúlon van esély. Az ország szinte minden tájegységén most is havazik, a lehullott hó vastagsága egyelőre 3 centiméter körül mozog, ám ez a nap folyamán még vastagodhat. A legtöbb hóra a Duna–Tisza közén lehet számítani, ahol egy összeáramlási zóna miatt tartósabb és kicsit intenzívebb havazás alakulhat ki, így akár 6-7 centiméteres is lehet a hóréteg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!