Szabálytalanságok miatt visszavonták a lőrinci veszélyes hulladék kezelő cég engedélyét

2024. január 19. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva


A Miskolci Törvényszék olyan mértékű szabálytalanságot állapított meg a lőrinci hulladékkezelő cég engedélyével kapcsolatban, hogy azt visszavonták

A korábban Hunviron néven működő REG Kft. feladata lenne a Lőrinci és Hatvan határán elhelyezkedő egykori pernyehányó rekultiválása. Mivel harminc év alatt sem sikerült a biztonságos végleges lezárás, a hatvani önkormányzat és a Hatvani Városvédő Egyesület perre vitte a dolgot.

Korábban a Heves Vármegyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabály megsértése, valamint engedélytől eltérő tevékenység miatt a REG Kft.-re 141 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki, melyet később figyelmeztetésre mérsékeltek.

2021-ben a Nógrád Megyei Kormányhivatal új, tíz évre szóló egységes környezethasználati engedélyt adott a cégnek, majd azt többször is módosították, míg a Miskolci Törvényszék végül kimondta, hogy a hatóság nem járt el kellő alapossággal, az engedélyezési eljárást meg kell ismételni, mivel

  • a pernyén kialakított tározó medencék vízzárósága sem felel meg az elérhető legjobb technológia követelményének;
  • ma sincs aktuális, elfogadott és betartott rekultivációs terv; és
  • tisztázni kell a talajvíz figyelő kutak szennyezettségét is.

Helyreigazítás (2024.01.30.): A cikkben korábban tévesen állítottuk, hogy a REG Kft. engedélyét a hulladéklerakóról származó bűz miatt vonták vissza. Ezzel szemben a valóság az, hogy a perben a bíróság az igazságügyi szakértői véleményt elfogadva megállapította, hogy a lakosság által tapasztalt bűz nem a cég telephelyéről származik. Ezen kívül a REG Kft. nem hulladéklerakó telephelyet üzemeltet, hanem veszélyes- és nem veszélyes hulladékok kezelésére rendelkezett engedéllyel, vagyis a telephelye nem tekinthető hulladéklerakónak. Tévesen állítottuk, hogy a bíróság a REG Kft.-t kötelezte környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére. Ezzel szemben a valóság az, hogy a bíróság a Nógrád Vármegyei Kormányhivatalt kötelezte az engedélyezési eljárás újbóli lefolytatására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!