Belső vizsgálat indul a Volánbusz sofőrje ellen, aki a telefonját nyomkodta, miközben közel 100km/h-val ment

2024. január 17. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Rtl.hu oldalán jelent meg kedden egy videó, amin az látható, hogy a Volánbusz sofőrje a telefonját nyomkodja, miközben közel 100 kilométer/órával repeszt Pécsről Budapest felé. Egy utas készítette a felvételt, ami alapján úgy látszik, a sofőr a Facebookot pörgethette.

Az Rtl megkeresésére az esettel kapcsolatban a Volánbusz azt reagálta, hogy:

„mélyen elítélik a videóban látható, utasokat veszélyeztető cselekedetet, és belső vizsgálatot indítanak”.

A társaság közölte, hogy az a KRESZ-szabály, ami megtiltja a volán mögött ülőknek a mobiltelefon használatát, természetesen az autóbusz-vezetőkre is vonatkozik, valamint a telefontartóban lévő mobiltelefon használata is tilos. „Azzal a szigorítással, hogy az autóbusz-vezetők semmi olyan egyéb tevékenységet nem folytathatnak, ami elvonná figyelmüket a vezetéstől” – tették hozzá.

A Volánbusz szabályzata szerint a mobiltelefont csak bizonyos ügyben és rövid ideig használhatják a buszvezetők, és ezzel annak a sofőrnek is tisztában kellett volna lennie, aki a Pécs–Budapest-vonalon vette elő telefonját. „A mobiltelefon vezetés közbeni használata a

kihangosító vagy a headset alkalmazásával csak szolgálati ügyben és csak rövid ideig engedélyezett. Álló jármű esetében, forgalmi okok miatt álló járműben (vasúti átjáró előtt, piros lámpánál, torlódás esetén) az elindulásig használható kézben tartott mobiltelefon”.

Ha valaki nem tartja be ezeket a szabályokat, és a szabályszegés bizonyítható is, a társaság szankciókat alkalmazhat a munkavállalóval szemben. Súlyosabb esetben, vagy ha többször is előfordul a szabályszegés, akkor ki is rúghatják a sofőrt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!