Hvg.hu: Naponta több ezer köbméter termálvíz folyhat majd a Rákos-patakba a Bosnyák téri gigaberuházásból

2024. január 14. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Többszörösére emelné a termálvíz-kitermelési igényét a Zugló Városközpont néven lényegében kormányzati negyedet építő Bayer Construct Zrt., a Bosnyák téri nagyszabású ingatlanfejlesztés beruházója, írja a Hvg.hu. A lap szerint a zuglói építkezésen, ahol a kormány 245 milliárdért előre megvásárolta az ott kialakítandó irodaépületeket, egy 1200 méter mély kutat fúrt Balázs Attila érdekeltsége, hogy az onnan kinyerhető 70-72 Celsius-fokos vízzel lássák el az épületkomplexum fűtési és melegvíz-igényét.

A vízjogi engedélyben szereplő napi 490 helyett 2897 köbméter lesz a termálkarsztvíz-kitermelés, ami éves szinten 490 012 köbméterre növeli a vízigényt, írja a lap, ami szerint így az eredetihez képest 5,7-szeres vízmennyiséget akarnak kitermelni, és ezt egy puffertartály közbeiktatásával a Rákos-patakba engednék.

A kapacitásbővítés még jóváhagyás előtt áll, egyelőre a környezetvédelmi hatósági eljárás zajlik, az engedéllyel kapcsolatban tavaly december közepéig lehetett még észrevételeket tenni – írta a Hvg.

Az új zuglói városközpontot építő Bayer Contstructról és tulajdonosáról, Balázs Attiláról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!