„Extrém ritka” – nyilatkozta egy szakorvos a nyíregyházi kórházban meghalt kismamák halálával kapcsolatban

2024. január 13. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

Lakatos Kornél szülész-nőgyógyászt kérdezte az RTL Híradó annak a két kismamának a halálával kapcsolatban, akik a nyíregyházi kórházban vesztették életüket. „Nagyon furcsa, hogy ez a két eset egymás után történt. Visszaemlékezve az elmúlt tíz évre, három-négy alkalommal láttam ilyet. Magyarországon a leggyakoribb oka annak, hogy egy kismama életét veszti szülés közben vagy szülés után, a vérzés, ami még így is extrém ritka” – mondta a szakorvos.

Lakatos Kornél azt is kifejtette, hogy véralvadási zavar nélkül is előfordulhat a szülés utáni vérzés. Erre azok a kismamák hajlamosabbak, akik nem először szülnek, vagy akiknek a szokásosnál több a magzatvizük. A szakorvos hozzátette, hogy van, amikor a trombózis okozza a kismama halálát. „Nincsen hivatalos utasítást arra vonatkozóan, hogy gyermekágyban adni kell olyan gyógyszert, ami a trombózist megelőzi. Több hazai kórházban császármetszés után adnak vérhígítót, ami meggátolja a trombózist. Van olyan ajánlás is, hogy idős kismamáknak, tehát 40 év feletti kismamáknak is adunk” – részletezte a szülész-nőgyógyász.

Mint írtuk, két napon belül két kismama is meghalt a nyíregyházi kórházban. Az újfehértói Renáta ikrei tavaly novemberben császármetszéssel születtek. A 28 éves anya a műtét után lett rosszul, másnap pedig meghalt. Miután a férje feljelentést tett, a rendőrség nyomozni kezdett.

Egy nappal a halála után a szobatársa is életét vesztette. A 33 éves, háromgyerekes Nikoletta szintén császármetszéssel szült. Nikolettánál a terhesség végére véralvadási problémák alakultak ki, ami miatt a szülést előre kellett hozni. Neki egyébként ez a harmadik szülése volt, gyerekeit férje vagy rokonai fogják felnevelni.





Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!