Hárommilliárd forint értékű PCR-tesztet kellett leselejteznie az Országos Vérellátó Szolgálatnak

2024. január 12. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdos értékben selejtezett le PCR-teszteket, tudta meg az Átlátszó. Közadatigénylésben kértek adatokat a selejtezésről, amiből kiderült: 3 milliárd forintnyi, összesen 188 852 teszt végezte a kukában.

Az Átlátszó októberben még azután kapott egy üzenetet, miután megírták, hogy a Bayer Zsolt felesége, Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett OVSZ milliárdokért vett PCR-teszteket a nő ismerőseinek cégétől. Ekkor a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat, így szerződtek le 18,2 milliárd forintért.

A lap által megszerzett, az OVSZ által közreadott szerződésből a PCR-teszt nevét kitakarta a Vérellátó (az nem derült ki, hogy miért). Ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordultak, így végül kiderült, hogy a cégnek 2020-ban engedélyezték a Procleix Panther System (PCR automata), valamint további Procleix termékeket. Később érdeklődtek a selejtezésről is, innen tudták meg, hogy „2022. január 01. és 2022. december 31. napja közötti időszakban, egy alkalommal történt Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid-teszttel kapcsolatos selejtezés”.

Tehát épp a szerződésből kitakart, a cég által engedélyeztetett Procelix termékek egy részét selejtezték. Ezekért a PCR-tesztekért a Vérellátó nettó 16 280 forintot fizetett darabonként.

A megvásárolt egymillió darabból 188 582-t adtak át selejtezésre az ezzel megbízott cégnek. Így jön ki, hogy a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, azaz ennyi ment kárba.

Épp a napokban közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője, hogy a rendőrség az ügyben nem indít nyomozást. Ezt azzal indokolták, hogy semmi gyanúsat nem találtak, írta közleményében a Demokratikus Koalíció, miután Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!