Egyszerre 42-en akartak kölcsönt felvenni hamis munkáltatóival és bankszámlakivonattal, kettőjüknek sikerült is

2024. január 10. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt 42 emberrel szemben emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség, mert hamis munkáltatói igazolásokat és bankszámlakivonatokat nyújtottak be egy pénzügyi intézménynek, hogy kölcsönt vegyenek fel – közölte az Ügyészség. A vádirat szerint a kölcsönöket nem is akarták és nem is tudták volna visszafizetni.

A vád szerint a Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád településein élő vádlottak 2020 januárjában mindannyian elmentek egy kölcsönök nyújtásával foglalkozó, országos lefedettségű pénzügyi intézmény kecskeméti hitelpontjába kölcsönigénylésre, úgy akartak pénzhez jutni, hogy a pénzt nem is akarták visszafizetni és lehetőségük sem volt rá. Mind a 42-en 30 havi futamidőre 1–1,5 millió forint kölcsönt akartak felvenni.

Mivel munkahelyük és tényleges rendszeres jövedelmük nem volt, valótlanul különböző cégeket jelöltek meg munkálatójukként, ahol takarítóként, targoncásként, hentesként vagy sövényvágóként álltak alkalmazásban – olvasható a vádiratban. Hogy igazolják a fizetőképességüket, a cégek nevében hamis munkáltatói igazolásokat nyújtottak be, többen a munkabér átutalásról szóló hamis bankszámlakivonat-másolatot is csatoltak a havi jövedelmükről vagy akár a cafeteria-jóváírásról is.

A pénzügyi vállalkozás két kivétellel a dokumentumok felülvizsgálata során felismerte szűrte ki a hamis nyilatkozatokat, a 42-ből 2 esetben az igénynek helyt adtak és a kért 1,2 illetve 1,5 millió forintot folyósították a kölcsönvevőknek, akik a mai napig meg sem kezdték a kölcsönök törlesztését.

Az ügyészség ez utóbbi két férfit csalás bűntettével, további 40 embert csalás kísérletével, valamennyiüket emellett hamis magánokirat felhasználásával vádolja. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!