Kamu elvonókúrákkal kerestek milliókat, lebuktak

2024. január 9. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Engedély nélkül végzett addikciókról leszoktatónak hirdetett terápiát egy Nógrád vármegyei székhelyű közhasznú cégként nyilvántartásba vett szervezet. A szervezetben dolgozó 11 férfit és 10 nőt a Fővárosi Főügyészség kuruzslással vádolta meg, felfüggesztett fogházbüntetést kaptak – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A szervezet egy olyan, gyógyszermentes alkohol- és kábítószer-elvonó programot ajánlott a leszokni vágyóknak, amely „egy író és filozófus kutatásain” alapult.

A méregtelenítő programnak is nevezett elvonókúra egy mélyinterjúval kezdődött, később pedig a dózisuk miatt vényköteles vitaminokat, szaunaterápiát és kiegészítő, érintéses kezelési módokat is magában foglalt.

A résztvevők 2013-ban több mint 4 millió forintot, 2014-ben közel 5 millió forintot, 2016-ban pedig már 6 millió forintnál is többet fizettek a kezelésért.

A szervezet a programban résztvevőknek hangsúlyozta, hogy ez nem orvosi kezelés, a tartalma szerint viszont valójában egészségügyi szolgáltatásnak, gyógykezelésnek és addiktológiai rehabilitációs tevékenységnek minősült, amelyre a szervezet nem rendelkezett engedéllyel.

A szervezet tagjai különböző, „specialistának” és „esetfelügyelőnek” nevezett munkakörben úgy végeztek orvosi tevékenységet, hogy ők is tisztában voltak vele, hogy nincs se megfelelő képesítésük, se engedélyük.

A Fővárosi Főügyészség a 21 személyt kuruzslás vétségével vádolta meg, és arra kérte a bíróságot, hogy a tárgyalás mellőzésével felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki rájuk.

Az illetékes Pásztói Járásbíróság valamennyi vádlottal szemben a vádiratban indítványozottal egyező büntetést szabott ki, és kötelezte őket az eljárás során felmerült milliós nagyságrendű bűnügyi költség viselésére is.

A főügyészség a büntetővégzéssel szemben nem kérte tárgyalás tartását. A határozat még nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!