Menczer Tamásnak nem igazán tetszik, hogy valaki az éj leple alatt állított keresztet Nagykovácsiban

2024. január 7. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a nagy-szénási keresztgate, az ügynek nagy feneket kerítő Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár, Nagykovácsi parlamenti képviselője ugyanis megszólalt a magánakcióként felállított kereszt ügyében. És bár ő továbbra is nagyon szeretné, hogy legyen kereszt a hegytetőn, a módszert annyira nem értékelte.

Aki már elvesztette a fonalat, annak egy kis felfrissítés: a Nagykovácsiban található Nagy-Szénás tetején valaki évekkel ezelőtt állított egy keresztet, amit aztán tavaly augusztus végén valakik felgyújtottak. A KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, betonalappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését, ezt a kormányhivatal meg is adta, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni. A Duna–Ipoly Nemzeti Park magát amúgy hívő keresztyénnek valló igazgatója, Füri András nem támogatta ezt az ötletet, ezért Menczer Tamás a Nagy-Szénás tetején készült videóban keresztényüldözőnek nevezte. Fürit azóta le is váltották.

A legfrissebb hír a kereszt ügyben pedig az, hogy péntek este öt asztalos, egy bizonyos Vitéz Zoltán vállalkozó magánakciójában, engedélyek nélkül, polgári engedetlenség keretében felállított egy keresztet a Nagy-Szénás tetején, majd Vitéz feladta magát a rendőrségen.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Hogy Vitéz úr számított-e arra, hogy Menczer Tamás örülni fog ennek a, modern keresztényüldözőket jól helyre tevő akciónak, azt nem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az államtitkár úgy annyira azért nem örült. Vasárnap Facebook-oldalán közzétett bejegyzése szerint a keresztet állító férfit nem ismeri, az akciójáról nem tudott, mert Vitéz neki nem szólt (miközben az akcióról tudósító RTL-nek igen). És bár a polgári engedetlenkedő keresztállító jó szándékában nem kételkedik, neki más elképzelései voltak.

„Ebben az ügyben is vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt”

– írja az államtitkár, hozzátéve, hogy az eredeti céljában nem befolyásolják a történtek. „Én képviselőként egy közösségért felelek, így mindig azt az utat járom, amely – meggyőződésem szerint – a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható. Ehhez olykor idő kell. De aki tud türelemmel várni, az nagyon tud örülni a sikernek.”

Mint írja, a kereszt nem ártott senkinek, a keresztényüldözés pedig elfogadhatatlan. „A kereszt tehát jogszerűen és méltó módon visszaállítható. Ezért dolgozom” – zárja posztját Menczer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!