Hat település hosszú hónapok óta várja az új vasútállomását

2024. január 5. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hat település maradt hosszabb időre utasváró nélkül, miután a MÁV vasútállomás-felújítási projektjében a régieket lebontották, de az újak építése nagyon lassan kezdődik el. A MÁV közölte: nem állították le a programot – derül ki a 24.hu cikkéből.

A lapnak az egyik érintett település, Tiszaalpár polgármestere arról beszélt, hogy nekik egyszer telefonáltak, hogy bontani kezdik az állomást. Vancsura István elmondta, hogy az épületet 2022 szeptemberében bontották le, az ötezer lakosú településnek néhány táblája és padja maradt. A polgármester szerint problémát okoz az is, hogy a „nagy lendületben” a vécét is eltakarították, ezért több mint egy éve a bokorba mehetnek az utasok.

Hasonlóan járt Szerep település is: a polgármester azt állítja, hogy 15 évig bérelték az állomás épületét, de 2015-ben felmondták a szerződést, majd a MÁV teljesen elhanyagolta az épületet. Tavaly május óta viszont szélben és esőben várakozik a naponta megforduló száz utas.

A MÁV kétmilliárd forintos vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott a Miniszterelnökségtől a Magyar Falu Program keretében a vasútállomások fejlesztésére. Ebből a főbb közlekedési irányoktól távolabb eső helyeken fektetnek be. Állítólag mindenhova ugyanolyan, előregyártott elemekből álló, 20 négyzetméteres épületet ígérnek. Tiszaalpár és Szerep mellett jelenleg Nyírbogát, Sárrétudvari, Basahalom és Püspökhatvan is várja az új állomást.

A MÁV a 24.hu megkeresésére azt írta, hogy szó sincs arról, hogy leállították volna a programot. Tíz településen már befejeződtek a fejlesztések, három helyszínen zajlik az épületfelújítás, 13 kistelepülésre pedig utasvárók épülnek majd. A Miniszterelnökségtől azt írták, hogy egy-egy közbeszerzési eljárás előkészítése hónapokat vesz igénybe, várhatóan 2024-ben a sikeres közbeszerzési eljárást követően ezen érintett helyszíneken is megkezdődhet a beruházás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!