A 2006-os szemkilövetésről állítana szobrot Orbán Viktor rajongója

2024. január 4. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Szobrot állítanának a 2006-os szemkilövetésről Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelébe, legalábbis ezért kezdett aláírásgyűjtésbe Orbán Viktor egyik legnagyobb hazai rajongója.

A Gulyáságyú Média szerint a látványtervet az a Szilágyi Ákos tervezte, aki állandóan olyan pólóban jár, amin vagy Donald Trump van, vagy Orbán Viktor arca, mellette Leader of Europe felirattal, vagy épp mindketten.

A szobor szerinte azt a pillanatot örökítené meg, amikor 2006. október 23-án egy tüntető szemét gumilövedékkel a rendőrök kilőtték, és a földön fekvő férfihoz egy másik tüntető lehajolt. Így nézne ki:

Forrás: memento2006.com
Forrás: memento2006.com

Szilágyi szerint ez a jelenet egy „többrétegű szimbólum: mártírium, irgalom, testvériség, elnyomás, szabadság- és igazságvágy, magyar sors”, a szobor pedig „tragédiáján keresztül szimbolizálja a nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot”.

A szobrot azért tenné a zsinagóga közelébe, mert szerinte ott történt a szemkilövetés, ő látta is, de a Gulyáságyú szerint a korabeli felvételek azt mutatják, az eset nem ott történt, hanem egy sarokkal arrébb.

Azért az ötletgazda szerint aktuálpolitikai céljai is vannak a szoborállítással: Szilágyi szerint „a közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában”. Az ötletéről még a Hír Tv-n is beszélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!