Petíciót indít a Párbeszéd-Zöldek a magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltásáért

2024. január 3. – 10:45

Másolás

Vágólapra másolva

A magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltásáért indít petíciót. Azt írják, hogy a 2023-as szilveszter sem múlt el petárda- vagy tűzijáték-balesetek nélkül: 32 tűzesetet, valamint súlyos és könnyű személyi sérüléseket is okozott a pirotechnikai eszközök használata, emellett pedig „több százezer házi- és vadállat, illetve sok kisgyermek virrasztotta végig a sok helyen estétől hajnalig tartó folyamatos durrogtatást”. A párt szerint „elfogadhatatlan, hogy kevesek szórakozása mások nyugalmát és biztonságát zavarja”, ezért követelik a magánhasználatú pirotechnikai eszközök betiltását, és petíciót is indítanak.

Mint írják, „a kontroll nélkül használt pirotechnikai eszközök nemcsak baleseteket, tűzeseteket okoznak, valamint ezrek nyugalmát teszik tönkre egy egész napon át, de rendkívül súlyosan érintik fogyatékkal élő embertársainkat és velünk élő társállatainkat is”. A Párbeszéd–Zöldek az augusztus 20-ai állami megemlékezés kapcsán is felhívta a figyelmet a tűzijátékok, a petárdázás és a különböző pirotechnikai eszközök lég- és zajszennyezési, valamint állatvédelmi kockázataira.

A párt korábban benyújtott már egy törvénymódosító javaslatot, amely tiltaná a magánhasználatú pirotechnikai eszközök alkalmazását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!