Balaton-parti villák épülhetnek az egykori zánkai MÁV-üdülő területén

2024. január 2. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Balaton-parti villák épülhetnek az egykori zánkai MÁV-üdülő területén, írja a 24.hu. A telek jelenleg építési területnek számít, a rajta lévő épületeket mostanra elbontották.

Az ingatlan 2015-ig az állami vasúttársaság üdülőjeként funkcionált, majd bezárása után állami tulajdonba került. A több mint 16 ezer négyzetméteres telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 574 millió forintért adta el 2022-ben árverésen. A vevő egy Goro Maxi Kft. nevű cég volt, amit az egykori vitorlázó, Weinhardt Csaba vezetett. Tavaly nyáron a cég a tóparti telekkel együtt két magántőkealap, a Trustify I. Magántőkealap és a GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealap tulajdonába került. A társaság a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felügyelete alatt álló MFB Csoport által elindított városi tőkealapok egybeolvadásával jött létre.

Weinhardt Csaba a tervekről azt nyilatkozta, hogy:

„a Balaton-régió és a környék hagyományos nyaralóira, a klasszikus balatoni villaépítészet előképeire támaszkodó, emberi léptékű üdülőépületeket tartalmazó fejlesztés kívánunk létrehozni. A konkrét tervezési munkát még nem kezdtük meg, így tervek még nem állnak rendelkezésre.”

A zánkai önkormányzat honlapján található dokumentumok szerint a tulajdonos „a klasszikus balatoni villákra jellemző stílusú építmények kialakítását tervezi”, és a parkos, fás jelleg megtartását ígéri, illetve a nádas védelmét. A tulajdonos kérésére az önkormányzat 60 százalékról 55 százalékra csökkentette a zöldfelület legkisebb mértékét, az ú szabályozás pedig elvileg azt is lehetővé teszi, hogy a telek beépítettsége 20 százalékos legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!