Szigligeten lesz az év első balatoni csobbanása

2023. december 30. – 08:14

Szigligeten lesz az év első balatoni csobbanása
Egy kép a 2020-as újévi csobbanásról – Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Másolás

Vágólapra másolva

Akinek van kedve megmártózni a jéghideg Balatonban, január elsején szervezett körülmények között megteheti ezt Szigligeten. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) jelezte, hogy a mostani rendezvényt is ők biztosítják.

A Községi Strandfürdőnél várják a bátor jelentkezőket, de csobbanás előtt át kell esni egy orvosi vizsgálaton. A mentők a vízben állva figyelik a megmártózókat, és jelzik, hogy meddig szabad bemenni. A parton „magas szintű ellátást biztosítanak” azoknak, akik esetleg rászorulnának.

Felhívták a figyelmet arra, hogy egy izomgörcs is végződhet fulladással, még sekély vízben is, ha nincs a közelben képzett szakember.

„A hideg víz viszonylag gyorsan képes megváltoztatni legtöbb szervrendszerünk működését. Hideg vízben csökken az izom-ideg információátvitel, emiatt a mozgásunk lelassul, beszűkül, de a látásunk vagy a mentális állapotunk (például az ítélőképességünk, a tájékozódási képességünk, a koordinációnk) is romolhat. A szívritmus-zavarok valószínűsége is megnő, ha a test maghőmérséklete 35 fok alá csökken” – mondta Debreceni Katalin, a szakszolgálat orvosigazgatója.

Ha hideg vízbe megyünk, a szimpatikus idegrendszer egy olyan reakciót indít el, melynek következtében a véredények összeszűkülnek, ezért nem jut elegendő vér és ezzel együtt oxigén és tápanyag az izmokhoz. Ha az újévi csobbanásban részt vevők azt veszik észre, hogy az ízületeik mozgása beszűkül, a mozgásuk vagy a gondolkodásuk lassul, azonnal ki kell menni a partra, majd pedig húzódjanak meleg helyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!