Meghalt egy munkás, mikor egy szakszerűtlenül épített támfal rádőlt

2023. december 29. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kocsibeálló építésére vállalkozott egy autószerelő, de egy szakszerűtlenül épített támfal rádőlt két munkásra, akik közül az egyik meghalt. Az eset kapcsán a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a bíróság előtt, olvasható az ügyészség oldalán.

A vádirat szerint az autószerelő 2021 augusztusában vállalta el a kb. 25 négyzetméter alapterületű nyitott beálló építését egy felső-mátrai településen. A papíron nem létező tervek szerint egy erdei hétvégi ház előtti emelkedős részt kellett volna körbevenni támfalakkal. Ehhez a vádlott be is szerezte az építőanyagokat, amik azonban nem voltak megfelelő teherbírásúak. A férfi alkalmazottai többször jelezték is ezt, de hiába, így ott hagyták az autószerelőt. Majd három új munkás folytatta a beálló építését. Mikor a hátsó, magasabb, de instabil falrész elé egy megerősítő újabb támfalat próbáltak emelni, a falszerkezet összeomlott és a kidőlő zsalukövek rázuhantak két alkalmazottra is. A baleset következtében egyikük súlyos sérüléseket szenvedett, a másik munkás pedig a helyszínen életét vesztette.

Halála közvetlen okozati összefüggésben áll a vádlott mulasztásaival, azzal, hogy a támfal kivitelezése során sorozatosan megszegte a vonatkozó jogszabályi előírásokat, valamint – a figyelmeztetések ellenére – több alapvető szakmai szabályt is figyelmen kívül hagyott. A járási ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a szakképzetlen kivitelezőt. Az eddigi eljárás során közel 900 ezer forint bűnügyi költség keletkezett, aminek megfizetésére az ügyészség a vádlottat indítványozta kötelezni.

A vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen a bűnösségét beismeri, úgy a bíróság vele szemben két év, végrehajtásában öt évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint öt évre tiltsa el őt a kőműves foglalkozás gyakorlásától.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!