Ismét Szegedre repült az osztrák helikopter, amit Mészárosék használnak

2023. december 27. – 17:55

Ismét Szegedre repült az osztrák helikopter, amit Mészárosék használnak
Az OE-XWY lajstromjelű helikopter a szegedi repülőtéren 2023. november 4-én – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos felesége, Várkonyi Andrea már korábban elárulta, hogy a szenteste szűk család körében zajlik náluk, december 26-án pedig rokonlátogatás következik Szegeden. Valóban így tehettek, ugyanis ismét feltűnt a „radaron” az az OE-XWY lajstromjelű osztrák bérhelikopter, amelyet novemberben kaptunk lencsevégre, és akkor Várkonyiékat látta kiszállni belőle a szegedi repülőtéren olvasónk.

Karácsonyi útjára kedden helyi idő szerint délelőtt 10:40-kor indult Budaörsről a helikopter az MLAT-adatok szerint, 11 körül már Kiskunfélegyháza mellett jártak, ahol a novemberihez hasonlóan elveszett a jel. Bár nem látszik, hogy valóban Szegeden szálltak-e le, a látható útvonal ide tart. Visszafele már a Fehér-tónál felbukkant a gép délután negyed 5 körül. Most nem tettek kitérőt Hatvanpuszta felé, egyenesen a Budaörsi reptér felé tértek haza.

Az MLAT egy földi helyzetmeghatározó hálózat. Ahol van elég földi vevőegység, háromszögeléssel – akár a mobilszolgáltatók a telefonunkat – nyomon tudja követni azokat a légi járműveket, amelyeken nincs bekapcsolva az úgynevezett nyomkövető rendszer (ADS-B jeladó), így például az egyik legnépszerűbb „repülőkövető” oldalon, a Flightradar24-en nem látszanak.

Forrás: globe.adsbexchange.com
Forrás: globe.adsbexchange.com

Az AgustaWestland A109 típusa igen népszerű, hollywoodi filmekben is szerepelt. A Da Vinci fantázianevű verzió, amivel vélhetően Mészáros Lőrincék is repültek, a legújabb generációja az angol–olasz fejlesztésű prémium könnyűhelikopternek. Az AW109S Grandból fejlesztették tovább, és a legtöbb időjárási körülmények között képes repülni a legújabb navigációs rendszerekkel.

Az említett légijármű 2021 szeptemberében, Geszten is felbukkant a Tisza-kastély helyszínbejárásának időpontjában. Ekkor Lázár Jánost vélték látni kiszállni belőle a Magyar Narancs olvasói, de az építési és közlekedési miniszter ezt mindvégig tagadta. Legutóbb a Válasz Online azt derítette ki, hogy a híres Glock lőfegyvereket is gyártó Gaston Glock fegyvergyáros-üzletember flottájába tartozik a helikopter, amelyet nem kínálgatnak akárkinek.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról posztolt korábban, hogy a szóban forgó helikopter leggyakrabban nem két távoli célpont, hanem Budaörs és Ferihegy között ingázik. Pont akkor, amikor a szintén osztrák tulajdonú OE-LEM lajstromú Bombardier magánjet elvitte Mészárosékat távolabbi célpontok felé: szeptember 22-én két napra Málagába, szeptember 27-én Nizzába, október 2-án pedig öt napra Dubajba.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!