Mostantól biztosan nem ér oda 15 percen belül a mentőhelikopter egymillió emberhez Nyugat-Magyarországon

2023. december 27. – 16:30

Mostantól biztosan nem ér oda 15 percen belül a mentőhelikopter egymillió emberhez Nyugat-Magyarországon
Fotó: Magyar Légimentők
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. örömmel jelentette közösségi oldalán, hogy átadták vadonatúj légimentő bázisukat Marcaliban. A sármelléki repülőtérről költöztek át, azt írták, kifejezetten annak érdekében, hogy minél jobb területi lefedettséget tudjanak biztosítani a nyugat-dunántúli régióban. A siker kétes. A sármelléki bázis áthelyezésével egy légimentési szakember számításai szerint Nyugat-Magyarországon, a 8-as főúttól északnyugatra fekvő országrészben közel egymillió ember kerülhet kívül azon a körön, ahová a szakemberek szerint ideálisnak tartott időn belül odaérhet a légimentés orvoscsapata. Az ügyben kerestük a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-t is, de egyelőre nem kaptunk választ.

A régió most még messzebbre került a légimentés bázisától, ami azért is fájdalmas, mert eddig is távol volt. A számok makacs tények: Sopron és Marcali között a légvonalban 154 kilométert kell leküzdeni, Marcalitól Mosonmagyaróvár 143 kilométerre van. A balatonfüredi bázistól mintegy 120 kilométer légvonalban mindkét város.Győr szerencsésebb helyzetben van, mert Budaörs irányából is kaphat segítséget, bár egyik sincs közel: a marcali bázis 124, a budapesti 106 kilométerre van a kisalföldi megyeszékhelytől.

Törvény ugyan nem írja elő, de a szakmai irányelvek szerint tizenöt percen belül kell a mentőhelikopternek megérkeznie a sérülthöz. A Magyar Légimentők hivatalos adata szerint a helikopterük utazósebessége 254 km/h, a maximális sebessége, 287 km/h.

Ha 260-as sebességgel számolunk, Marcaliból 35,5 perc alatt ér a helikopter Sopronba,

de csak matematikailag, hiszen a riasztás és az indulás, a felgyorsulás, stb. időveszteségét is számolni kell. Kétszázhetvenes sebességnél ez már 34 perc, de fél óránál hamarabb még a csúcssebességet túllépve se érne a pilóta a soproni járás településeire. Hol van ettől az orvosilag ajánlatosnak tartott tizenöt perc?

Magyarországon hét bázis működik; Miskolc, Debrecen, Szentes, Szekszárd, Marcali, Balatonfüred és Budapest a szerencsés. Mindegyiken egy-egy helikopter áll a szakemberekből álló team rendelkezésére. Tulajdonképpen elég is lenne ennyi – tekintve az erőforrásokat – ha a területi elhelyezkedésük optimálisabb lenne. Ausztriában az ÖAMTC (a legnagyobb közlekedési nonprofit egyesület) tizenhat bázist tart fenn, télen pedig további ötöt. Ezeket egészítik ki még pluszban a hegyi mentők és vannak magánbázisok is.

„Nem jövünk ki jól az összehasonlításból” – mondja dr. Túri Péter légimentési szakember, a nemzetközi légi betegszállítással és mentéssel foglalkozó Trust Air Aviation ügyvezető igazgatója, az Európai Légimentő Bizottság (EHAC) elnökségi tagja, aki az együttműködését is felajánlotta már a légimentőknek. Nyugaton ugyanis egészen mások a feltételek és az elvárások a sürgősségi betegellátással kapcsolatban, ami nálunk például a szakmai ajánlásban negyed óra, az több nyugati országban már nyolc perc.

„A sérülés bekövetkeztétől számított egy órán belül a sérültnek a végleges ellátási helyére kell kerülnie. Elméletileg tizenöt perc, míg a helikopter és a személyzete megérkezik, általában harminc perc, míg a sérültet szállítható állapotba hozzák, újabb tizenöt perc az út a kórházig. Ez a nemzetközi standard, és a laikusok számára is belátható, hogy

súlyos, életveszélyes sérüléseknél minden perc számít.

Az első tíz perc a legkritikusabb, ha ez alatt nem kezdődik meg az újraélesztés, az életmentés, percenként tíz százalékkal csökken a sikeresség esélye” – magyarázza a sürgősségi ellátás alapjait dr. Túri. „Angliában tizenhét szolgáltató végzi a légimentést, mindegyik adományokból működik. Nálunk viszont nem alakult még ki a társadalmi összefogás kultúrája, Magyarországon a magánszemélyek, de a cégek vezetői is azt mondják, a mentés állami feladat, vagyis az államnak kell ezen a területen mindent megtenni”e – mondja dr. Túri Péter. Csakhogy az állam egyelőre nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy mindenhová odaérjen időben a segítség.

Túri Péter megszervezné a légimentést Nyugat-Magyarországon. A szakmai és techikai feltételek papíron adottak, gyakorlatban csak néhány hónapot igényelne a megszervezés. Ám a finanszírozás hiányzik. Nonprofit egyesületük stratégiai megállapodást is kötött már a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzattal, Mosonmagyaróvárral, és több más település is pozitívan nyilatkozott. Cégek, magánemberek között is lenne támogató, de csak ha a másik már adott.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!