Volt, aki 15 óránál többet beszélt, volt, aki meg se szólalt az idei országgyűlési statisztikák szerint

2023. december 25. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Menedzsment Fórum idén is összeszedte a parlamenti szócsaták pozitív és negatív mérlegét.

A 2022-es évhez hasonlóan most is Pintér Sándor belügyminiszter parlamenti államtitkára, Rétvári Bence volt a leginkább bőbeszédű. A KDNP-s politikus az idei évben 227 alkalommal összesen 15 óra 13 perc 44 másodpercnyi szöveget mondott el az ülésteremben. Államtitkárként az ő feladata válaszolni az interpellációkra, valamint a szóbeli kérdésekre. Az, hogy a belügyminiszter államtitkára volt a legaktívabb, mutatja, hogy a honatyák leginkább az ezt a tárcát érintő ügyeket, például az oktatás vagy az egészségügy kérdéseit tartják égetően fontosnak, és Rétvárinak sokat kellett ezekben az ügyekben magyarázkodnia.

A második leghosszabb ideig Apáti István szólalt fel idén. A Mi Hazánk politikusa 67 felszólalása mindösszesen 10 óra 28 perc 55 másodpercnyi időt vett igénybe.

A bronzérmes – a tavalyi évhez hasonlóan – a KDNP-s Nacsa Lőrinc lett. A kereszténydemokraták frakciószóvivője 113 alkalommal emelkedett szólásra az ülésteremben, beszédei pedig összesen 10 óra 19 perc 44 másodpercig tartottak.

Ellenzéki képviselők közül csak a január végén elhunyt DK-s Kordás László nem beszélt a Ház falai közt idén, az ő mandátumát megkapó Földi Judit az évben 23 alkalommal kapott szót összesen 2 óra 19 perc 31 másodperc erejéig. Nem beszélt az élők sorából áprilisban távozott fideszes Bajkai István sem. Az ő helyére Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos ült be, akinek négy felszólalása 15 perc 17 másodpercig tartott. A harmadik, idei évben elhunyt képviselő, a fideszes Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés legidősebb tagja november elején távozott közülünk. Neki idén egy felszólalása volt a finn NATO-csatlakozásról szóló vitában még márciusban, mely 3 perc 5 másodpercig tartott. Utódja Hornung Ágnes lett, aki csak december 11-én tette le képviselői esküjét, az azóta eltelt három ülésnapon még nem jelentkezett szólásra.

Az elhunyt korelnök, Turi-Kovács Béla mandátumát megkapó Hornung Ágnes csak decemberben tette le a képviselői esküt, azóta nem szólalt fel.

Rajtuk kívül csak kormánypárti képviselők maradtak némák 2023-ban, név szerint:

Balla György, Dankó Béla, Budai Gyula, Demeter András, Hende Csaba, Kara Ákos, Kovács Zsolt, Kubatov Gábor, Süli János korábbi paksi fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Tiba István, Vígh László, valamint Kövér László házelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!