A budapesti alsó rakpart szintje felett tetőzhet jövő hét elején az árhullám

2023. december 24. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten hosszan elnyúló árhullámra számítunk, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett – írja friss közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Kiemelték, hogy a lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága. A mostani árhullámot javarészt az okozza, hogy az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében sokfelé 5-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-50 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett.

Budapesten a jövő hét első felében, előreláthatólag a másodfok szintjétől elmaradóan, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szombat este a főpolgármester már elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a fővárosban. Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál másodfokú árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, ami hétfőn tetőzik majd.

Komárom és Esztergom térségében az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szinteket (500 cm) meghaladó tetőzésekre számítanak a vasárnap reggeli prognózisok alapján. De árhullám vonul le a Rábán is, amely Körmendnél vasárnap tetőzik. Az Ipolyon is komoly vízszintemelkedés várható, de a Sajón, a Zagyván és a Tarnán is árhullám érkezik. A Tiszán, jelenleg a folyó középső szakaszán, több helyen az elsőfok fölötti vízállásokkal járó árhullám az alsóbb szakaszokon várhatóan már a készültségi szintek alatt tetőzik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!