A Kúria kimondta, hogy a gazdasági élet meghatározó szereplői közszereplők, ezért tűrniük kell, ha lemaffiózózzák őket

2023. december 19. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági élet meghatározó szereplői az ország gazdaságára gyakorolt hatásuknál fogva speciális közszereplők, ezért azt is tűrniük kell, ha a tevékenységéről azt mondják, maffiaszerű – lényegében ezt mondta ki a Kúria friss ítéletében, amivel végre pontot tett a Vitézy Tamás és Jellinek Dániel között két éve húzódó pereskedésre, írja a 24.hu.

Jellinek ingatlancégével, a Bohemian Financing Zrt.-vel együtt azért fordult a bírósághoz, hogy eltávolíttassa a Facebookról azokat a 2021. novemberi bejegyzéseket, amelyekben Vitézy a Jellinekkel kötött megállapodását és annak utóéletét taglalta, és a „bűnöző” és a „maffia” kifejezéseket használva mutatta be, hogyan vesztette el horvátországi ingatlanainak tulajdonjogát.

Jellinek szerint Vitézy a közösségi oldalán megjelentetett bejegyzésekkel megsértette a becsülethez és a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, és egy-egymillió forint sérelemdíjat követelt a maga és a cége számára.

A Facebook-bejegyzések miatt indított bírósági eljárás során Jellinekék azt hangsúlyozták, hogy nem állnak kapcsolatban a maffiával, sem egyénileg, sem a cégen keresztül nincs közük „olasz bűnözői csoportokhoz”, nem hajtanak végre bűncselekményeket, a tevékenységüket törvényes keretek között végzik, ezért sértik a jó hírüket a Vitézy által használt kifejezések – írja a 24.hu. Vitézy Tamás azzal védekezett, hogy véleményt fogalmazott meg.

A Kúria most – a másodfokú ítéletet idézve – kimondta, hogy Jellinek, mint a gazdasági élet meghatározó szereplője, az ország gazdaságára gyakorolt hatásánál fogva speciális közszereplő, és az átlagosnál jobban kell tűrnie a gazdasági tevékenységére vonatkozó kritikát.

A Kúria ítélete szerint „azoknak, akik ilyen jellegű tevékenységet folytatnak, számolniuk kell azzal a jelenséggel, hogy ezeknek a folyamtoknak nem csupán nyertesei, hanem kárvallottjai is lehetnek. (…) Nem lehet kizárni, hogy a vállalkozásaiktól megválni kényszerülő személyek magát a folyamatot, illetve a résztvevő személyeket kritikával illetik majd. A kialakult gyakorlat a véleménynyilvánítás lehetőségét védi, nem az abban alkalmazott egyes kifejezések tartalmára vonatkozik.” A Kúria törölte a másodfokon megítélt sérelemdíjat is.

A Kúria azt is kimondta – a másodfokú ítéletet felülbírálva –, hogy Vitézy bejegyzései nem csupán magánügyekről szóltak, az írások közéleti kérdéseket is taglaltak, és közérdeklődésre számot tartó ügyekről is szóltak.

„Annak tárgyalása, hogy egy pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás felvásárlása, tulajdonosváltása miként zajlik, milyen folyamatok játszódnak le a háttérben, közérdeklődésre számot tartó kérdések” – jelentette ki a Kúria.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!