A kórházban hagyott újszülöttek helyzetét rendezné a kormány

2023. december 19. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlönyben jelent meg kormányhatározat arról, hogyan rendezné a kormány a kórházban hagyott újszülöttek helyzetét. A döntés legfontosabb része,

hogy a gyermek születésekor az anya kérhetné adatai titkos kezelését.

Orbán Viktor miniszterelnök négy miniszternek adott megbízást, hogy kidolgozzák a részletes javaslatot. Név szerint: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, az anyakönyvi ügyekért felelős Gulyás Gergely és Tuzson Bence igazságügyi miniszter. A határidő: május 31.

Az új szabályozás alapján az anya feltételek nélkül kérhetné gyermeke születésekor az egészségügyi intézményben, a kórház szülészeti osztályán (az inkubátorba helyezéshez hasonlóan) adatai titkos kezelését. Az adatai titkos kezelését kérő anya gyermeke ismeretlen szülőktől származó gyermeknek minősül.

Ha gyermeke hathetes koráig az anya nem vonja vissza kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor a gyerek örökbefogadhatóvá válik. A gyerek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. Az apa alapvető jogait csak az Alaptörvényben foglaltaknak megfelelően lehet korlátozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!