15-20 ezer vendégmunkás van a magyar építőiparban

2023. december 19. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) becslése szerint 2023-ban a magyar építőipari cégek 15-20 ezer külföldi munkavállalót alkalmaztak – közölte a szakszövetség kedden az MTI-vel.

Az ÉVOSZ a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködve, közösen összeállított kérdőív alapján mérte fel a külföldi, illetve a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatását, valamint szóban is tájékozódott tagszervezeteinél. Az 50 fő alatti és az 51-100 fő közötti foglalkoztatottal rendelkező cégeknél alig akad külföldi munkavállaló, de a 100 fő felettieknél – a válaszadók 40 százaléka – is csak egy-két százalékot tesz ki a külföldiek aránya.

A 27 uniós ország közül kiemelendően Romániából, Szlovákiából és Horvátországból, emellett Ukrajnából érkeznek külföldi munkavállalók, akiket fizikai és szellemi munkakörben egyaránt alkalmaznak a cégek. A vállalkozások felében van Ukrajnából érkező fizikai munkás, míg 10 százaléka szellemi munkakörben adott munkát nekik.

Harmadik országbeli munkavállaló foglalkoztatását a válaszadók egynegyede jelölte meg. Mind fizikai, mind szellemi munkakörben alkalmaznak harmadik országbelieket – a teljesség igénye nélkül – Szerbiából, Jordániából, Ecuadorból, Mongóliából.

A felmérésben a válaszadó cégek több mint fele maximális elégedettségét fejezte ki a harmadik országbeli munkavállalókról, éppen ezért 2024-re is tervezik alkalmazásukat.
Egyébként is sokasodik a külföldi befektetők által közvetlenül, külföldi érdekeltségű cégeken keresztül az unión kívüli munkaerő foglalkoztatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!