Bírósághoz fordult a Momentum polgármesterjelöltje, szerinte nem igazságos az egri választókerületek újrarajzolása

2023. december 16. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Bírósághoz fordult Jánosi Zoltán, a Momentum egri polgármesterjelöltje, mert szerinte nem igazságos a választókerületek újrarajzolása, írja a 444 Jánosi Zoltán Facebook-bejegyzése alapján.

Eger lakossága 50 ezer fő alá csökkent, ezért muszáj volt új választókerületi határokat meghúzni. Csökkenteni kellett az eddigi választókerületek számát, így az ott lakók az eddigi 12 helyett már csak 10 önkormányzati képviselőre szavazhatnak az önkormányzati választáson.

Jánosi Zoltán szerint ezt lehetett volna igazságosan is csinálni, de nem így történt. Például azért sem, mert mindkét megszüntetett körzet ellenzéki vezetésű: a 444 cikke szerint az egyik a momentumos Keresztes Zoltán 2019-ben nyertes körzete, a másik Császár Zoltán körzete, aki 2019-ben hatodszorra is győzött ellenzéki színekben.

Jánosi feltöltött az oldalára két térképet, amin látszik, hogy néztek ki korábban a körzetek, és milyenek az átalakítás után.

Fotó: Jánosi Zoltán / Facebook Fotó: Jánosi Zoltán / Facebook
Fotó: Jánosi Zoltán / Facebook

A polgármesterjelölt szerint a térképeken jól látszik, hogy a város hivatalos honlapjára, az Eger.hu-ra olyan képet tettek fel, melyeken a sziget jellegű részeket összekötötték. Pedig a valóságban a kialakított új határok nem mindig összefüggő részeket jelölnek. Márpedig a jelenlegi törvényi szabályozás alapján az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak.

„Mivel a fenti problémák egy része nem csupán mélyen igazságtalan, politikai érdekeket kiszolgáló, és abszurd, hanem törvénytelen is, ezért a tegnapi nappal a Miskolci Törvényszékhez fordultam, hogy semmisítsék meg ezt a beosztást, és kötelezzék új verzió elkészítésére a várost” – írta bejegyzésében a polgármesterjelölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!