Figyelem, megint a rendőrség nevében próbálnak kicsalni adatokat hamis emailekkel

2023. december 15. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Újra és újra felbukkannak az olyan valótlan tartalmú levelek, amelyekben feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg, és személyes adatokat is tartalmazó válaszadásra szólítanak fel – figyelmeztet egy pénteki hírben a hamis emailekre a Police.hu. A közzétett videóban is adnak erről tájékoztatást, illetve a hozzákapcsolódó hírben összeszedték azokat a jeleket, amik adathalászatra utalnak.

Érdemes gyanút fogni, ha:

  • A levél szövege rossz magyarsággal íródott (idegen nyelvű és magyar kifejezések keverése, magázódó és tegeződő forma váltakozása egy szövegen belül).
  • A feladó jól csengő, de valójában nem létező szervezetekre hivatkozik, pl. Országos Rendőrség.
  • A feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.
  • A rendőrség nem küld fenyegető hangvételű leveleket.
  • A rendőrség nem kommunikál a Gmail levelezőrendszeren keresztül, hanem Ügyfélkapun, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos emailcímről, illetve postai úton küld leveleket.
  • Ha kétségük támad a küldemény hitelességével kapcsolatban, a „küldő szervezettel” a kapcsolatot ne a levélben található, hanem a rendőrség hivatalos weboldalán olvasható elérhetőségeken keresztül vegyék fel!

A netes átverésekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!