Meghalt Orosz László, a Műegyetem legendás fizikatanára

2023. december 15. – 09:40

Meghalt Orosz László, a Műegyetem legendás fizikatanára
Orosz László – Fotó: BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy rövid, súlyos betegség után életének 76. évében elhunyt dr. Orosz László, a BME TTK Fizikai Intézetének legendás oktatója” – írja közleményében a BME Természettudományi Kara.

Az egyetem az oktató munkásságával kapcsolatban felidézte, hogy Orosz a fizikaoktatás, a tudományos ismeretterjesztés és az áltudományok elleni küzdelem terén végzett sokoldalú munkájával több ezer fiatalnak mutatott példát, biztosított maradandó élményt. Orosz László munkája mellett a BME Gyerekegyetem programjának oszlopos tagja volt. Ő volt a program moderátora, ezáltal a Gyerekegyetem védjegyét jelentő Bagoly figurájának megtestesítőjeként vett részt a rendezvényeken.

A közleményben leírták, hogy kezdetektől fogva alapvető hivatásának érezte a fizika tantárgyak (bármilyen szintű) oktatását. „Mérnökhallgatók generációi kerültek ki a keze alól. Hivatástudatát és a fizika iránti elkötelezett szenvedélyét a hallgatóság többször is a VIK legjobb oktatójának járó díjjal honorálta” – írták.

Orosz László nevével sokan a YouTube-on, illetve egyéb videómegosztó felületeken találkozhattak. A 24.hu felidézte, hogy a széles körben ismert „Orosz László kiakad” című videón az látható, amint az oktató szenvedélyes beszédet intéz a hallgatókhoz, miután egy kvantummechanika-előadás közben váratlanul azzal szembesül, hogy alig van valaki, aki meg tudná oldani a táblára felírt feladatot. YouTube-on egyébként több előadásáról is elérhető rövid részlet, de az is előfordult, hogy egy lelkésszel vitázott Isten létezéséről.

Orosz szerint „ahogy a sportban, úgy az oktatásban is van azt a szint, ami felett csak akkor lehet teljesíteni, ha valaki a füledbe üvölti, hogy fog az menni” – erről beszélt a 444-nek adott 2016-os interjújában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!