Megkapta a honvédség az első koronaékszereket, a Leopard tankokat

2023. december 14. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

„A világ egyik legmodernebb eszközeivel erősödik a Magyar Honvédség” – írta a Facebookon a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A tatai laktanyában megjelentek az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7 harckocsik, amik a Magyarország biztonságát garantáló nehézdandárt erősítik. Ezek a tankok pillanatnyilag korszerűbbek azoknál, amiket a németek használnak. A politikus a magyar haderőfejlesztés koronaékszereinek nevezte a Leopardokat.

„A magyar páncélos fegyvernem megújítására 2028-ig 44 Leopard A7-es érkezik Magyarországra, valamint öt Wisent műszaki mentőjármű és három Leguan hídvető, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tartalékalkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok” – ismertette a miniszter az MTI tudósítása szerint.

Kiemelten figyelnek a tatai alakulatra, az „Embert a vasra!” toborzókampány keretében az újonnan beérkező technika mellé a legkiválóbb magyar fiatalokat szeretnék alkalmazni a magyar hadseregben. Tatára PzH 2000-es önjáró lövegek kezeléséhez toboroznak most tüzéreket.

A miniszter azt is elmondta, a Leopard több mint húsz ország haderejének gerincét jelenti, a Magyarországon rendszeresített verzió képezi az alapját a típus további fejlesztésének, az A8-as konfiguráció elkészítésének.

A 70 tonnás jármű 70 kilométeres sebességgel képes haladni terepen.

Rétegzett páncélzattal bír, és a küzdőtértől elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelő személyzet biztonságát és túlélését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!