Idegsebészetet és rehabilitációs intézetet is kap a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítvány

2023. december 12. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes vagyonával együtt megkapja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) és az Amerikai úti idegsebészetet a Semmelweis Egyetemet fenntartó alapítvány – írja egy bizottsági összevont törvényjavaslat alapján a Népszava. A javaslat szerint a változás március 1-jén lép hatályba. (Frissítés: korábban tévesen idegsebészetként hivatkoztunk az OORI-ra is, a hibát javítottunk, a cikk címét módosítottuk.)

Az intézmények ingatlanjait és más eszközeit „ingyenesen, a tulajdonosi joggyakorló könyveiben szereplő nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az Egyetem tulajdonába kell adni. Az ingatlan tulajdonjogát az egyetem a terhekkel együtt szerzi meg.”

A Belügyminisztérium december 13-án kiadott közleményében cáfolta a Népszava értesüléseit, miszerint az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet is a Semmelweis Egyetembe integrálódik majd. Azt írták, „ezek a híresztelések minden alapot nélkülöznek, ilyen kormánydöntés nem született”. A lap egyébként azt írta, értesülései szerint az Országos Mozgásszervi Intézet másik fele (az egyik az OORI), az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet is az egyetemhez kerülhet majd, ezt a minisztérium közleménye nem említette. (Eredeti cikkünket a minisztérium közleményében foglaltakkal módosítottuk.)

Az állami intézmények magánosításával az is jár, hogy az ott dolgozók, akik most egészségügy szolgálati jogviszonyban vannak, márciustól munkavállalókká válnak. Az Amerikai úti idegsebészet az SE telephelye lesz, az OORI viszont önálló klinikai tömb marad. A kettő között az a különbség, hogy az OORI-nak lesz önálló jogállása, főigazgató főorvosa, gazdasági igazgatója, míg egy telephely sokkal kevésbé önálló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!