Monacóban élő milliárdos romániai érdekeltségét szórta meg magyar közpénzzel az NKA

2023. december 12. – 08:35

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen kiválasztott romániai magyar irodalmi lapként a teljes kiosztható összeg több mint hatodát kapta meg az online elérhető információk szerint Monacóban élő milliárdos üzletember-költő, Böszörményi Zoltán érdekeltségébe tartozó aradi Irodalmi Jelen a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiumától – írta meg a 444.hu. Az Irodalmi Jelen így 62,75 millió forint magyar közpénzhez jut hozzá.

Az aradi Irodalmi Jelen két különböző pályázóval, három pályázattal vitte el a támogatás hatodát, illetve ide került az egy pályázatra adott legnagyobb és második legnagyobb összeg (36 millió és 21,75 millió forint) is, emellett a romániai magyar irodalmi élet támogatását csak ők kapták meg. Az Occident Media árbevétele 2022-ben 136 ezer euró volt, és az adózás utáni nettó nyeresége az elmúlt három évben nagyjából 118 ezer euró volt.

A pályázat során az NKA indoklás nélkül utasította el több erdélyi irodalmi lap és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) támogatási pályázatát. A kulturális alap korábban különböző mértékben ugyan, de a Látót, a Helikont, a Korunkat, a Székelyföldet és a Napsugarat is támogatta. A döntést követő felháborodásról, annak következményeiről a Transtelex itt részletesen írt.

A támogatásokról egyébként az NKA Szépirodalmi Kollégiuma döntött, melyek vezetője a Kossuth-díjjal kitüntetett, brassói születésű Orbán János Dénes, aki a 444.hu birtokába került földhivatali dokumentumok szerint a 2010-es években több tízmillió forinttal volt adós Böszörményi Zoltánnak. A fellelhető dokumentumok szerint, írja a lap, legalább két olyan lakása van, illetve volt Orbán János Dénesnek, amelyekre korábban jelzálogot jegyeztek be Böszörményi Zoltán javára. Keresték az ügy miatt Orbán János Dénest, ám cikkünk megjelenéséig nem tudták őt elérni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!