Publicus: Még a fideszesek többsége szerint is elfogadhatatlan, ha a papok nyíltan politizálnak a templomokban

2023. december 11. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második embernek fontos lenne Magyarországon, hogy keresztény értékek mentén irányítsák az országot a vezetők, de csak 33 százalék szerint valósul is meg ez – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített reprezentatív felméréséből. Arra is fény derült, hogy nemcsak a Fidesz–KDNP szavazói tartják ezt lényegesnek (82 százalék), de még az ellenzékiek 32 százaléka is így nyilatkozott. A válaszadók 59 százaléka gondolja úgy, hogy nem érvényesülnek ezek az értékek az ország irányításakor – de a kormánypártiak közül csak 22 százalék vélekedik így.

Arra, hogy vallásosak-e, a megkérdezettek 40 százaléka nem válaszolt. A Publicus kutatásában arra is rákérdeztek, megengedhető-e, ha a papok nyíltan politizálnak: erre az a válasz érkezett, hogy az emberek 85 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha a papok nyíltan politizálnak a templomokban, és erről a kérdésről a kormánypártok szavazóinak háromnegyede is így gondolkodik.

A többség úgy gondolja, hogy a vallásosság nem befolyásolja, hogy egy közéleti szereplő hogyan boldogul ma Magyarországon. 25 százalék úgy véli, könnyebb azoknak az ismert embereknek, akik kereszténynek mondják magukat, 12 százalék szerint viszont inkább nehezebb.

A keresztény egyház segítő tevékenységével nem elégedett a többség – mindössze 38 százalék gondolja, hogy eleget tesznek a rászorulók, elesettek megsegítésében. Arra is rákérdeztek, mit szólnak ahhoz, hogy sok iskolát fenntartókét átvesz az egyház az államtól: 34 százalék tartja helyesnek, hogy az iskolák átvétele miatt egyre több gyerek tanul egyházi fenntartású intézményben, 28 százalék inkább helyteleníti


A megkérdezetteknek csak 17 százaléka véli, hogy a keresztény egyházak megfelelően kezelik a papi pedofília és a szexuális visszaélések kérdését Magyarországon, 57 százalék szerint ennek ellenkezője igaz. 18 százalék gondolja, hogy egyházi környezetben gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, 21 százalék szerint „gyakoribbak, de csak annyira, mint bármely területen, ahol felnőttek gyerekkel foglalkoznak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!