Meghalt Ladányi János szociológus

2023. december 11. – 06:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Az éjjel elhunyt Ladányi János szociológus-professzor, az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb magyar társadalomtudósa” – jelentette be a Facebookon Horváth Aladár, a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom elnöke. Horváth azt írta róla, hogy a 74 éves korában meghalt Ladányi az egyenlőség szociáldemokrata eszmeisége talajáról vizsgálta a társadalmi valóságot és folyamatokat. Életét és munkásságát elméleti és cselekedeti szinten is az egyenlőtlenség, a kirekesztés csökkentésének és felszámolásának szentelte.

Doktoriját a szociális juttatások jövedelmi egyenlőtlenségekre gyakorolt hatásáról írta. Csanádi Gáborral 1987-ben közösen írt disszertációja Budapest térbeni-társadalmi szerkezetének változásairól készített kutatásuk összefoglalója. 2008-ban az MTA doktora címet a szociális és etnikai alapú lakóhelyi szegregáció formáinak változásaival foglalkozó munkájával nyerte el. A roma szakpolitika mint tudomány területén is meghatározó jelentőségű tanulmányokat és könyveket készített.

Ladányi fizikailag is a romák mellé állt: Horváth visszaemlékezése szerint a rendszerváltás hajnalán komplex falufejlesztési munkát végzett Csenyétén, majd rehabilitációs programot írt Cserehátnak. Másfél évtizedig kurátora-szakmai tanácsadója volt a Roma Polgárjogi Alapítványnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!