Olvasó: Benny Hill-show a reggeli müncheni járaton, MÁV: Szükségmegoldás, segítség

2023. december 8. – 20:22

Olvasó: Benny Hill-show a reggeli müncheni járaton, MÁV: Szükségmegoldás, segítség
Vonatra váró utasok a tatabányai peronon – Fotó: olvasónk

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek reggeli, 6:40-kor Münchenbe induló reggeli vonat sok bosszúságot okozott olvasóinknak. A megszokott Railjet szerelvény helyett ugyanis egy Flirt motorvonat indult útnak a Keleti pályaudvarról, aminek a kapacitása össze sem vethető a másik vonatéval, ezért jókora zsúfoltság alakult ki.

„Foglalt ülőhely, szevasz, munka, szevasz”

– írta az egyik olvasónk, aki a Benny Hill-show-val érzékeltette a kialakult állapotokat. Jó hír is közölt velünk, mert szerinte a kalauz iszonyatosan profi módon próbálta tájékoztatni a hozzá hasonlóan meglepett utasokat. Volt olyan család, akik fizettek a helyjegyért, de hiába is keresték a helyüket. Egy másik minket tájékoztató olvasó – ironikusan – klasszikus országimázs-javító utazásról írt.

A személyzet egyébként azt javasolta, hogy szálljanak le Tatabányán, mert onnan indul majd egy Railjet 8:25-kor, tehát alig egy órát kell várni. Mindenki leszállt, de a peron csak részben volt letakarítva, ahogy a fenti képes látszik, jeges maradt, az utasok estek-keltek.

Az ígért indulás helyett végül egyórás késéssel indult el a járat, amit a rendkívüli hóhelyzettel és a német vasutasok sztrájkjával indokoltak. Zavaró volt a helyzetben, hogy csak magyarul informálták az utasokat, és mivel sok volt a turista, nem értették, mi történik. A magyar utasok fordítottak nekik, hogy Bécsig vagy Salzburgig tudnak eljutni a szerelvénnyel, aminek a tisztaságát fesztivál végi állapotokkal írta le az olvasónk.

Nem volt idő a takarításra – Fotó: Olvasónk
Nem volt idő a takarításra – Fotó: Olvasónk

Miután megkaptuk a levelet, írtunk a MÁV-nak, mi az álláspontjuk az esetről. A társaság hamarosan válaszolt is.

„A kérdéses járatot a magyar és az osztrák államvasutak közösen üzemeltetik, a panaszkodó utasok történetesen osztrák szerelvénnyel utaztak volna. Az Ausztriát és Németországot sújtó rendkívüli hóhelyzet miatt azonban az osztrák társvasút december 7-én és 8-án csak jelentős késéssel tudta a vonatokat Budapest felé közlekedtetni, két alkalommal pedig egyáltalán nem tudott szerelvényt küldeni Magyarországra.

Hogy az utasok az osztrák járműproblémák ellenére se maradjanak eljutási lehetőség nélkül, szükségmegoldást kellett találnunk,

ezért pénteken a Keleti pályaudvarról a magyarországi szakaszon Flirt motorvonatot állított forgalomba” – magyarázták el a helyzetet. Egyben elnézést is kértek a kellemetlenségek miatt mindkét társaság nevében.

Arról is tájékoztattak: az október végén kezdődő felújítás miatti vágányzár most hétvégén véget ér, ami egy lépés lehet, hogy az eredeti állapotok helyreálljanak. A MÁV azt is írta, hogy a helyjeggyel rendelkező utasok az ügyfélszolgálaton jelezhetik kártérítési igényüket.

Frissítés: 20:55 – Cikkünk megjelenése után újabb olvasónk osztotta meg velünk a tapasztalatát, aki a szerdai állapotokat festette le. Már akkor sem küldtek az osztrákok vonatot, olyat sem, amelyiket egyébként Hegyeshalomra ígértek, azt megtippelni sem tudta, hányan vártak erre két napja, ugyanígy reggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!