Sopron belvárosa fényárban úszik, a külvárosokban sötétben botladoznak

2023. december 7. – 04:58

Sopron belvárosa fényárban úszik, a külvárosokban sötétben botladoznak
Fényárban a soproni Várkerület – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Fényárban úszik a soproni Várkerület, még a közlekedési táblák is ki vannak világítva, miközben a takarékosság jegyében több mint egy éve felére redukált közvilágítás visszaállítása csak lassan halad. A belvárosi pompából hazatérve sok utcában még mindig csak zseblámpával lehet megtalálni a kertajtót.

A városvezetés már szeptemberben kihirdette, hogy visszaállítja a közvilágítást és az ugyancsak csökkentett helyi buszjáratokat is, de nem megy az olyan gyorsan. Farkas Ciprián polgármesternek többször is el kellett mondania az elmúlt hetekben: lekapcsolni sem lehetett egyik napról a másikra a lámpákat, a visszaállításhoz is idő kell. Így aztán az a faramuci helyzet állt elő, hogy

míg a belvárosban fényfüzérek, lampionok, műcsillagok százai világítanak, addig a város más részein még mindig csak minden második lámpaoszlop működik.

Vagy még kevesebb.

A takarékos város a rendes város

„Az Európai Unió hibás szankciópolitikájának és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódásának következtében kialakult energiaválság rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot, az önkormányzatokat, családokat, közösségeket, ezért a közgyűlés úgy dönt, hogy a város alapvető működőképességének megtartása érdekében takarékossági intézkedésként a közvilágítást úgy szabályozza, a szükséges és elégséges szolgáltatás fenntartásával, hogy a kandeláberek részleges
kikapcsolásával nagyságrendileg felére csökkenti a fogyasztást.”

Ez az összetett mondat Sopron 2022. szeptemberi közgyűlésének egyik határozata volt októberi határidővel. Persze a kandeláberek kikapcsolása nem ment olyan gyorsan. Előbb fel kellett mérni, hol lehet kiiktatni az égőket, csak aztán lehetett a kijelölteket kvázi kicsavarni. A gyalogátkelők, az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények és a jelentős forgalmú kereszteződések nem maradhattak megfelelő világítás nélkül. A lekapcsolt lámpákra matrica is került azzal a felirattal, hogy nem műszaki hiba okozza a sötétséget, hanem üzemen kívül helyezték.

Százmillióért sok vagy kevés?

Sopron éves költségvetése több mint harmincmilliárd forint. Innen nézve kevésnek tűnik az a százmillió forint, amit az önkormányzat megspórolt a közvilágítás csökkentésével. Arányaiban a helyi buszjáratok ritkításával elérhető megtakarítás, 320 millió forint se tűnik soknak, ahogy az a 70 millió se, amit a GYIK Rendezvényház megtakarításával spóroltak meg. Utóbbit értékesíteni akarták, de nem akadt vevő, így a valamikori Sotex kultúrház újra kinyitott. Legalább lesz hol megtartani az iskolabálakat.

A tételek összeadva már a félmilliárdhoz közelítettek. A spórolás ára a sötétség. A fény pedig sokkal lassabban jöhet el, mint gondolnák. Az önkormányzat most azt írta közösségi oldalán, hogy a teljes várost érintő közvilágítási racionalizálás kivitelezése várhatóan hatvan munkanapot vesz igénybe. Vagyis három hónap is eltelik, mire újra minden lámpatest világítani fog. November végén Brennbergbányán kezdték a visszakapcsolásokat, úgyhogy a végéig még egy kicsit várni kell.

Hogy milyen sötét tud lenni télen a soproni utca, videón is megmutatjuk:

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!