Hótakaró alatt ébredt az ország nagy része, mutatjuk, mire kell figyelni

2023. december 7. – 05:44

frissítve

Hótakaró alatt ébredt az ország nagy része, mutatjuk, mire kell figyelni
Fotó: Ostyáni János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délután óta szakad a hó, csütörtök hajnalban a Dunántúlt és az ország középső és északi részeit is vastag hótakaró borítja. Mutatjuk, mire kell figyelnie azoknak, akik autóval, vonattal vagy tömegközlekedéssel indulnának útnak csütörtök reggel.

Közép- és Dél-Dunántúlon, Közép-Magyarországon, Nógrád, Bács-Kiskun vármegyében is havazik, Veszprém, Székesfehérvár, Solt, Kiskőrös és Baja környezetében 5-10 cm közötti a leesett hó mennyisége. Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön északnyugaton egyre többfelé támad majd fel az északnyugati szél, mely elsősorban az Észak-Dunántúlon hordhatja majd a havat, a legerősebb lökések a Bakony térségében várhatóak.

A Dunántúl déli felén is élénk lesz a szél, de problémákat elsősorban a hegyes-dombos vidékeken okozhat a hófúvás. Főként a Tiszántúlon havas esőre, esőre kell számítani. A középső országrészben és a hegyekben még 5-10, néhol akár 15 centit meghaladó hó is hullhat.

Csütörtök éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg.

20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró éjfélig Somogyban, a Dunántúli-középhegységben, és az Északi-középhegység nyugati felében alakulhat ki.

Napközben mínusz 1 – plusz 5 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök reggeli előrejelzése szerint az ország döntő részén egész nap borult időben lesz részünk, de a havazást fokozatosan havas eső, eső válthatja, estére pedig egyre többfelé szűnik meg a csapadéktevékenység.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Mutatjuk, mire kell figyelnie

Az autósoknak

Az utinform.hu tájékoztatása szerint téli útviszonyokra kell készülni az ország nagy részén.

  • A gyorsforgalmi utak burkolata sónedves, de az M0-s autóút, az M1-es bicskei, az M7-es martonvásári, illetve az M6-os autópálya Fejér és Tolna vármegyei szakasza helyenként latyakos, az M3-as Gödöllő térségében hókásás, de máshol is előfordul, hogy latyakos a burkolat széle, vagy a le- és a felhajtó.
  • A fő és a mellékutak burkolata Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Nógrád és Heves vármegyékben, Pest vármegye északi felén, továbbá Putnok, Tiszafüred és Kisújszállás környékén havas, latyakos, helyenként hókásás, máshol vizes.
  • Lenti térségében rosszak a látási viszonyok, a látótávolság 100 méternél is rövidebb. Körmend, Pápa, Veszprém, Kiskőrös, Balassagyarmat és Nyékládháza környékén a látótávolság 100 és 300 méter változik. Nagykanizsa környezetében ködfoltok nehezíthetik a közlekedést.
  • Komárom-Esztergom vármegyében kisebb hóátfúvások miatt két alsóbbrendű út nem járható: a Kömlőd – Tata és a Tardos és Bikolpuszta közötti útszakaszt lezárták.
  • Budakalász – Dobogókő – Esztergom összekötő utat, a 21-es és a 33-as km között fakidőlések miatt lezárták. Pilisszentlélek település erre a szakaszra esik, csak a helyi lakosokat elengedik el.
  • Az M1-es autópályán, Budapest irányába Mosonmagyaróvár és Lébény között egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze. A 149-es km-nél a belső sávot lezárták, emiatt torlódik a forgalom.
  • Külső korlátnak hajtott egy személygépkocsi az M7-es autópályán Letenye felé, a 202-es km-nél. A leálló sávon zajlik a helyszínelés.
  • Az M1-es autópályán a Hegyeshalom felé vezető oldalon, az 57-es km-nél a Turul pihenőben két kamion balesetet szenvedett, a pihenőt lezárták.
  • A 3-as főúton Mezőköved és Mezőnyárád között egy autóbusz és két személygépkocsi karambolozott. A 145-ös km-nél egy sávon, irányonként váltakozva halad a forgalom. Szintén a 3-as főúton Gyöngyösnél két személygépkocsi ütközött. A 83-as km-nél félpályás lezárás van érvényben.
  • Az oldalára borult egy mikrobusz az 53-as főúton, a Soltvadkert határában, Selymesnél, rendőrök irányítják a forgalmat.
  • A 102-es főúton, Tinnye és Perbál között kidőlt egy fa. A 15-ös km-nél csak egy sáv járható.
  • A 11-es főúton, Szentendre és Leányfalu közötti szakaszán, csőtörés miatt a fél útpályát lezárták, a Boldogtanyai út és a Vadrózsa utca között a 25-ös km-nél, valamint a 23-as km-nél a Barackvirág utca közelében. A váltakozó irányú forgalmat, jelzőlámpa, valamint jelzőőr irányítja.

Munkatársunk beszámolója szerint az M1-M7-es bevezető Budapest felé (és kifelé is) jól járható, az út végig le van takarítva, csupán a köd miatt kell óvatosan vezetni. A bevásárlóközpontoknál is fennakadásmentesen lehet közlekedni, nincs torlódás. Sasadon (11.-12. kerület találkozásánál) viszont egyelőre nincsenek letakarítva a bekötőutak, csúszkálnak az autók. A BAH-csomópont teljesen le van takarítva. Egy másik munkatársunk pedig úgy jellemezte a reggelt, hogy „Budafokon érezhetően kevesebb az autó az utakon, mint békeidőben” és „úgy hasít a busz, hogy öröm nézni”.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben, arra kérik az autósokat, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, elutazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

A 9. kerületi Ifjúmunkás utca és Pöttyös utca találkozása 2023. december 7-én reggel – Fotó: Ostyáni János / Telex
A 9. kerületi Ifjúmunkás utca és Pöttyös utca találkozása 2023. december 7-én reggel – Fotó: Ostyáni János / Telex

A vonattal utazóknak

A mávinform tájékoztatása szerint:

  • Drégelypalánk és Balassagyarmat között fakidőlés miatt nem lehetséges a közlekedés. Az S750-es vonatok közlekedésében jelentős késésekre, járatkimaradásokra lehet számítani a reggeli, délelőtti órákban. A Balassagyarmatról 6:17-kor Vácra indult S750-es vonat (33249) vár a fa eltávolítására.
  • A vonatok a Győr–Veszprém vonalon a reggeli órákban hosszabb menetidővel közlekednek.
  • Az S36-os vonatok váltóhiba miatt 6:30-tól rövidebb útvonalon, csak Kőbánya-Kispest és Tárnok között közlekednek. Az utasok Tárnok és Martonvásár között Z30-as vagy G43-as járattal utazhatnak.
  • Magyarnándor és Nógrádkövesd között fa dőlt a sínekre, emiatt szünetel a vonatforgalom az eltávolításáig. A Balassagyarmat-Aszód vonalon jelentősen hosszabb menetidőkre, kimaradó járatokra kell számítani. A vasúttársaság pótlóbuszt rendel.
  • Rákospalota-Újpest és Veresegyház között meghibásodott a felsővezeték, ezen a vonalon pótlóbuszok közlekednek. A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-30 perccel hosszabb eljutási időre lehet számítani.
  • A Balassagyarmat-Aszód vonalon 15-30 perccel nőhet a hajnali, reggeli S780-as vonatok menetideje.
  • A Záhonyból a Nyugati pályaudvarra tartó, Nyíregyházáról 6:26-kor továbbindult Nyírség InterCity (IC 619) elgázolt egy embert Apafa és Debrecen között. A helyszínelés ideje alatt – várhatóan 9-10 óráig – csak egy vágányon haladhatnak a vonatok ezen a szakaszon. A Debrecen-Nyíregyháza vonalon 10-20 perccel nőhet a menetidő.
  • Az Egerből 8:42-kor Debrecenbe induló InterRégió (6547) csak Füzesabonytól közlekedik.
  • A Nyugati pályaudvarról 9:18-kor Lajosmizsére induló S21-es vonat csak Kőbánya-Kispesttől közlekedik. Az utasai a Nyugati pályaudvarról 9:23-kor Nyíregyházára induló Nyírség InterCity-vel utazhatnak Kőbánya-Kispestig.
Utasok a behavazott Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2023. december 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Utasok a behavazott Rákospalota-Újpest vasútállomáson 2023. december 7-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Budapesten közlekedőknek

A BKK tájékoztatása szerint:

  • A 219-es autóbusz időjárási okok miatt nem közlekedik a teljes vonalon.
  • A 191-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Sarolta utca megállót.
  • Szintén időjárási okok miatt a 65-ös autóbusz nem közlekedik a teljes vonalon.
  • A 60A és 60B autóbusz sem közlekedik a teljes vonalon.
  • A havazás miatt a 140-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Művelődési Ház és a Dióskert megállót.
  • A 3-as villamos járműhiba miatt az Ecseri út M és a Nagykőrösi út / Határ út között nem közlekedik, az Ecseri út M és a Gubacsi út / Határ út között pótlóbusz közlekedik.
  • Baleset miatt a 7-es, a 7E és a 8E autóbusz a Bosnyák tér és Újpalota, Nyírpalota út között megnövekedett menetidővel közlekedik. A 133E autóbusz Újpalota, Nyírpalota út és a Bosnyák tér között megnövekedett menetidővel közlekedik.
  • A H8-as HÉV fakidőlés miatt Kerepes és Mogyoród között egy vágányon közlekedik.
  • Pályahiba miatt a 23-as és a 24-es villamos a Keleti pályaudvar M és az Orczy tér között nem közlekedik.
  • A 69-es villamos ritkábban közlekedik a teljes vonalon.
  • Torlódás miatt növekedett a menetideje a 30-as, a 230-as, a 30A-s és a 20E-s, autóbuszoknak, valamint a 79-es és 75-ös trolibuszoknak is.
  • A 2B villamos pályahiba miatt terelve közlekedik.

A tűzoltóknak is sok munkát ad a havazás

Szerda este és az éjszaka főként a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon, főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez riasztották a tűzoltókat – közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket, amelyeknek a leggyakrabban kidőlt fákat, letört ágakat kellett eltávolítaniuk.

Ilyen beavatkozásokra volt szükség például Tokodaltáró és Dorog között a 10-es, Bakonyszentkirály és Veszprémvarsány térségében a 82-es, Mánfánál a 66-os és Hőgyésznél a 65-ös főúton. Az 1-es főúton Biatorbágy közelében, Nagykovácsiban, a Nagykovácsi úton a hó és a jég súlya alatt több fa is veszélyesen belógott az úttest fölé. A Verőce és Magyarkút közötti úton, Somogy vármegyében, Kapoly és Lengyeltóti térségében, a fővárosban elsősorban a budai kerületekben, valamint a káposztásmegyeri Farkaserdő utcában a közúti, a Sárbogárdhoz tartozó Rétszilason pedig a vasúti forgalmat akadályozták kidőlt fák.

Budapesten, a XIV. kerületi Szikszó parkban egy mintegy tizenöt méter magas fa kifordult a földből és egy társasház oldalának dőlt, a IV. kerületi Galopp utcában parkoló gépkocsira borult egy fa, Budafokon a Plébánia utcában pedig egy távközlési oszlop dőlt az úttestre.

Többször kellett az úton keresztbe fordult, árokba csúszott és felborult járműveknél is segíteniük a tűzoltóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!