Szakad a hó, és még csak most jön a java

2023. december 6. – 22:37

Szakad a hó, és még csak most jön a java
Hóvastagság Simonfán. Fotó: Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

A Dunántúlon, azon belül a délnyugati tájakon legintenzívebb a havazás, a Mecseket és a délnyugati magasabb pontokat már elöntötte a hó. Az Időkép délután 30 centis havat mért Simonfán, ahol tudósításuk szerint szerdán a legtöbb hó esett. Délután és este a középső tájakon és az Északi-középhegységben is havazni kezdett. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. A meteorológiai oldal térképet is készített a várható hóvastagságról:

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Csütörtökre virradóra északnyugaton egyre többfelé támad majd fel az északnyugati szél, mely elsősorban az Észak-Dunántúlon hordhatja majd a havat, a legerősebb lökések a Bakony térségében várhatóak, írja az Időkép. A Dunántúl déli felén is élénk lesz a szél, de problémákat elsősorban a hegyes-dombos vidékeken okozhat a hófúvás. Ezeken a területeken már fokozatosan meg fog szűnni a csapadékhullás, annak súlypontja egyre inkább keletre fog áthelyeződni, majd gyengülni. A középső országrészben és a hegyekben még 5-10, néhol akár 15 centit meghaladó hó is hullhat. Napközben mínusz 1 – plusz 5 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken már csak kisebb havazásra lehet számítani, legfeljebb hószállingózás, szitálás fordul elő itt-ott. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Fertő térségében élénkülhet meg a délkeleti szél. A minimum hőmérséklet általában -5 és +2 fok között alakul, de a havas tájakon -10, -6 fok közé is lehűlhet a levegő. A maximum hőmérséklet -1 és +5 fok között várható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben. A következő napokban is ütemezetten, folyamatosan, 0-24 órában végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek. Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, intenzív havazáskor azonban ezek munkába állítása esetén is megmaradhat a hó a burkolaton. Ezért

arra kérik az autósokat, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, elutazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!