Több ezer OTP Simple-felhasználó fiókját törték fel, de a bank szerint anyagi kár nem történt

2023. december 5. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este kilenc óra után több olvasónk is arról számolt be, hogy feltörték az OTP Simple fiókjukat. Nem sokkal később az OTP azt írta, hogy valóban feltörtek több ezer fiókot, és megváltoztatták a regisztrált emailcímeket.

Frissítés 23:29-kor

Az OTP megkeresésünkre közölte, hogy más, nem OTP-s felület(ek)en eltulajdonított felhasználónév/jelszó kombinációkkal digitális adattolvajok robotizált módszerrel több ezer felhasználó fiókját valóban feltörték, és megváltoztatták a regisztrált e-mail címeket.

Azt írták, hogy „az alkalmazásban rögzített bankkártyák CVC kódjainak hiányában a feltört fiókokból fizetési tranzakciót nem tudtak indítani, így anyagi kár nem történt.
A Simple az érintett fiókokat haladéktalanul blokkolta, a helyreállításról és a szükséges tájékoztatásról hamarosan gondoskodunk”.

Közölték továbbá, hogy a blokkolt felhasználók a bankkártyáikat egyéb, Simple-ön kívüli módokon továbbra is zavartalanul tudják használni. Arra is felhívták a felhasználók figyelmét, hogy a hasonló esetek alapja rendszerint az, hogy több digitális felületen ugyanazt a felhasználónév/jelszó kombinációt használják, így, ha egy kevésbé sikeresen védett felületen azt megszerzik az adattolvajok, máshol be tudnak lépni vele.

A Simple a bűnözők elleni feljelentést megteszi, a felhasználók biztonsága mellett a fiókok visszaállításáról is gondoskodik.

Korábban azt írtuk, hogy beszámolók és a Simple Facebook-oldalán olvasható kommentek alapján a Simple ügyfélszolgálata elérhetetlen, a várakozási idő nagyon hosszú. A Simple hivatalosan egészen eddig semmit nem kommunikált a kérdésben.

A beszámolók szerint a felhasználók mind arról kaptak üzenetet, hogy a fiókjukhoz rendelt e-mail címüket megváltoztatták. Egyik olvasónk végül elérte az ügyfélszolgálatot, ahol állítása szerint azt mondták neki, hogy tömeges fiókfeltörésről van szó, és vizsgálják az ügyet, emellett az ígérték neki, hogy pár nap múlva keresni fogják.

A Simple egy OTP által készített app, ami egy helyre csoportosít több lehetséges szolgáltatást: többek között parkolójegyeket, autópálya-matricákat, mozijegyeket, menetjegyeket is lehet vele vásárolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!