Lázárnak csak egy szavába került, máris lett havibérlet a múlt héten indított Szeged–Szabadka-vonalon

2023. december 5. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Már lehet bérletet kapni az egy hete újraindított, Szeged és Szabadka között járó vonatokra – írja a közleményében a MÁV.

Mikor a vonat november 28-án, nyolc év után újra elindult, egy utas felvetette az első járatot meglátogató Lázár János építési és közlekedési miniszternek, hogy érdemes lenne bevezetni valamilyen bérletet.

„Csinálnunk kell egy bérletet, ami jó erre is, holnap kormányülés lesz, elő is vezetném. Kitalálod holnapig? (…) Arra, hogy valaki minden nap ingázzon, valóban nem olcsó a 2350 forintos menetjegy”

jegyezte meg Lázár Pafféri Zoltán MÁV-vezérigazgatónak.

A termékfejlesztés gyors volt, a MÁV már nyélbe is ütötte az üzletet a szerb vasúttal. A havibérleteket ingázó felnőtteknek és 25 éves kor alatti diákoknak és gyerekeknek szánják. A felnőttek Szeged és Hajdújárás között 65 euróért (24 700 forintért), a diákok ugyanezen a szakaszon 40 euróért (15 200 forintért) utazhatnak.

A Szeged-Szabadka bérlet a felnőtteknek 80 euróba (30 400 forintba), a 25 év alatti diákoknak és gyerekeknek 50 euróba (19 000 forintba) kerül. Az árakat a nemzetközi vasúti díjszabási szabályok alapján euróban határozzák meg, a forint áraknál a MÁV-START által megszabott garantált árfolyamot alkalmazzák (jelenleg, 2023. december 5-én 380 Ft/euró).

A közleményben kiemelik, hogy az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, így ha az úti cél Szerbiában van, az ilyen bérletekkel rendelkezőknek a teljes hosszra meg kell venni a jegyet, nem elég a határtól. De ha a vonalat csak a Szeged-Röszke szakaszon veszik igénybe, akkor működik az ország- és a Csongrád-Csanád vármegyebérlet. Emellett mindenféle kedvezmény csak belföldön érhető el, így a nyugdíjas utasoknak a szerbiai szakaszra jegyet kell váltaniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!