Jön a hó

2023. december 5. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Mediterrán ciklon érkezett, és vele eső és hó. Sok hó. A Bakonyban akár 30 centi is eshet.

Az Időkép azt írja, délnyugaton már eleredt az eső, csütörtökök a Dunántúlon és a Komárom–Veszprém–Barcs-vonal mentén csütörtökig 30-40 milliméter is összejöhet, a Bakonyban akár ennél is több. A csapadék nagy része hó formájában fog érkezni.

Az előrejelzés szerint

a kezdeti esőt, ónos esőt követően kedd éjjel egyre többfelé havazásba vált a csapadék a Dunántúlon, majd szerda délutántól a középső tájakon és az Északi-középhegységben is. Keleten, délkeleten végig eső, havas eső fog esni.

A Dunántúlon 10-20 centiméternyi friss hó hullhat, a Bakonyban pedig akár 20-30 centiméter is összejöhet csütörtök reggelig. Az ország nyugati, északnyugati részén megmaradó hótakaró fog kialakulni.

Így néz majd ki az ország a következő napokban:

A hóhelyzet miatt a Magyar Közút is fokozott óvatosságot kér az autósoktól. Tájékoztatásukban azt írják, kedden napközben délnyugat felől érkezik a csapadékzóna, az Észak-Dunántúlon nagyobb területen van esély ónos esőre, majd a vegyes halmazállapotú csapadékot nyugat felől fokozatosan intenzív havazás váltja fel. A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Mint írják, bár folyamatosan dolgoznak az utak eltakarításán és a síkosságmentesítésen, a folyamatos havazás alatt időszakosan téliesebb útviszonyokra is számíthatnak a közlekedők, ezért utazás előtt érdemes lesz tájékozódni az Utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről.

A szakemberek felhívják a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó-forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban.

A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

Érdekesség az időjárás-jelentések kedvelőinek: a kilencedik legcsapadékosabb november volt az idei 1901 óta.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint az idei november középhőmérséklete országos átlagban 6,26°C volt, ami 0,83 fokkal haladja meg az 1991–2020-as átlagot. A novemberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 105,8 mm volt, ami az átlag több mint duplája, 118%-kal haladja meg az éghajlati normált (1991–2020-as átlag: 48,6 mm). Ezzel a 9. legcsapadékosabb november lett országosan 1901 óta és az első 100 mm-nél csapadékosabb november 1985 óta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!