„Ki kéne állnia a magyar egyháznak a kormány álszentsége ellen, de őket csak a pénz érdekli”

2023. december 4. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar római katolikus egyház megengedhetetlenül simul hozzá a kormányzati politikához, az ezért megszerezhető pénz mindennél jobban érdekli őket”

– írja az egyik hívő a Megújul.hu nem reprezentatív felmérésében. A kérdőív a vatikáni szinódushoz kapcsolódik, amelynek első szakasza most októberben ért véget: ennek lényege, hogy a katolikusok vezető képviselői összegyűlnek, felmérik helyzetüket, döntéseket hoznak. A felmérést kitöltők véleményei között fő problémaként szerepelt a hazai egyház politikai átitatottsága, a fiatalság bevonásának hiánya. Kiderült az is, hogy a kitöltők jelentős része nem vett részt a mostani szinódusi folyamatok előkészítésében sem, mert nem hallott róla.

Több mint kétezren töltötték ki a szinódusra fókuszáló kérdőívet. A felmérésben főként az értelmiségi (80,8 százalék) középkorúak (a megkérdezettek közel fele) képviselték magukat. Egyharmaduk budapesti, 21,4 százalékuk a megyei jogú városokból, 41,8 százalék vidékről (nem megyei jogú város vagy falu) származik. 70,5 százalékuk teljes mértékben vallásgyakorló, negyedük pedig részben.

A felmérés a magyar egyház kihívásaira fókuszált, ebből kiderült, hogy a hívők szerint a három legégetőbb probléma

  1. a fiatalok bevonása, megtartása az egyházban;
  2. a pártpolitikától mentes egyházi kommunikáció,
  3. illetve a kor kérdéseire adott válaszok hiánya.

A második pontról a kérdőív szabadszavas részében rengeteg visszajelzés érkezett: a templomba járó híveket láthatóan egyre jobban zavarja a kormány befolyása az egyházban, miközben ők inkább azt várnák el, hogy

„a magyar egyháznak ki kelleni állni amellett, hogy a kormány kereszténysége teljességében álságos. Egy kormányt szolgáló egyház nagyon rossz példakép.”

A hívők a politikai befolyás mellett az elítélő, megbélyegző egyházzal is szembemennének: „Jézus a szeretet tanítását hozta el nekünk. A melegekről nem mondott semmit se”.

Forrás: Megújul.hu
Forrás: Megújul.hu

A válással, szexualitással kapcsolatos dilemmák kérdésére adott válaszokat is sok hívő hiányolta, utolsó helyre sorolták viszont azokat a kérdéseket, amikkel a mostani szinódus és Ferenc pápa is kiemelten foglalkozik: a laikusok bevonását az egyház kérdéseibe, illetve a nők szerepének növelését az egyházon belül.

Szinódusról hallottál-e?

A felmérés a híveket a mostani szinódusról is kérdezte. A Vatikán szinódusa egyben hagyományt követő és progresszív is, a pápa a katolikus egyház történetében először adott szavazati jogot a gyűlésen nőknek és egyházon kívülieknek is. Az egyházfő tehát tényleg jelezte, hogy beszélgetni, változtatni akar. Az ehhez kapcsolódó felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek

  • csupán 9,5 százaléka nem hallott a szinódusról, 24,2 százalék pedig hallott róla, de nem tudja, mit jelent.
  • jelentős részük a hazai egyházi (31,3 százalék) és nem egyházi újságokból (9,8 százalék) tájékozódott a szinódusról,
  • ötöde a plébániai, lelkiségi közösségeiktől hallott róla, 30,8 százalék pedig a közösségi médiából.

A szinódust minden egyházban előkészítő munkálatok előzték meg. Mint korábban már a szinódusról szóló cikkünkben írtuk, a hazai hitközösségek tagjainak jelentős része nem vett részt ebben a folyamatban, mert „sem a plébániám, sem az egyházmegyém nem tájékoztatott róla”. A felmérés grafikonja beszédes: a hazai hívek 51,6 százaléka nem vett részt a folyamatban, mert egész egyszerűen nem tudott róla, hogy részt vehetne.

Forrás: Megújul.hu
Forrás: Megújul.hu
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!