A rabok nem érhetnek hozzá az őket látogató hozzátartozóikhoz, az ombudsman szerint ez jogsértő

2023. december 4. – 18:06

Másolás

Vágólapra másolva

Rendszerszintű jogsértéseket talált a magyar börtönökben az ombudsman: 45 panaszt értékelő jelentésében Kozma Ákos többször megállapítja, hogy a BvOP intézkedések sorozatával sértette meg az intézetben lévők alapvető emberi jogait – írja a Szabad Európa a birtokába került jelentésre hivatkozva.

Az ombudsman szerint alapjogellenes például, hogy nem érhetnek egymáshoz az elítéltek és a látogatóba jövő hozzátartozók, egy plexifal választja el őket, amely a hangot is nehezen engedi át. Ez a szabály 2017 nyarától van érvényben, még az is tilos, hogy a rabok megérintsék a saját gyereküket. A Kozma hivatalához beérkezett panaszok közül jópár szólt a beszélők köürülményeiről: több börtönről kiderült, hogy a találkozás előtt teljesen meztelenre kell vetkőzniük az elítélteknek börtönőrök előtt. Az alapvető jogok biztosa jelentésében egyébként az áll, azért szigorították meg a látogatófogadás feltételeit és körülményeit, mert volt olyan eset, amely az egyik fogvatartott halálával végződött.

A Belügyminisztérium reagált az ombudsmani jelentésre, ők azt írják, sokszor a láthatások alkalmával adták a raboknak tiltott tárgyakat vagy kábítószert a rokonok. „Tapasztalataink szerint a látogatások alkalmával használt tiltott-tárgy-csempészési módszerek változatosak, például a pelenkába rejtett, a csók alkalmával szájba átadott kábítószer vagy SIM-kártya a hazai és nemzetközi viszonyokban is jól ismert módszer”– írta a Szabad Európának a BvOP.

Az ombudsman szerint viszont nem kellene általánosan alkalmazni mindenkire a legszigorúbb szabályt. A látogatófogadás konkrét körülményeit minden fogvatartott esetében kellően differenciáltan, egyéni kockázatértékelést követően kell meghatározni – írta.

Kozma Ákos felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a látogatók beléptetésére az átvizsgálásukra irányadó szabályok betartásával, emberi méltóságuk tiszteletben tartása mellett kerüljön sor, valamint hogy fontolják meg a plexifalak elbontását, mert ha semmilyen testi érintkezés nem történhet a látogatás elején és végén a rabok és családtagjaik között, sérülhet a fogvatartott és hozzátartozója emberi méltósághoz való joga, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való joga. Az ombudsman javaslatainak végrehajtása azonban nem kötelező érvényű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!