Az új építészeti törvény megtiltja, hogy külterületből belterületet csináljanak

2023. december 4. – 16:52

Másolás

Vágólapra másolva

Tilos lesz a külterületeket belterületbe vonni, megerősítik a főépítészeket – írja a Magyar Építők Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész előadása alapján. Lánszki az MCC Építészet a modern(izmus) után című konferenciáján adott elő az új, jelenleg is alakuló építészeti törvényről.

Lánszki azt mondta, hogy az elmúlt 25 évben a magyar zöldterületek 10 százalékát építették be. Ezek nem már szabályozott, közigazgatási határon belüli, hanem átminősített mezőgazdasági vagy erdőterületek voltak. Emiatt első helyre veszik a természeti környezet védelmét.

A törvény új külterület belterületbe vonását a következő években szigorúan megtiltja.

Jelenleg 700 ezer ingatlan áll üresen az országban. Ennek az egyik oka, hogy a régebbi épületeket drágább felújítani, mint egy újat építeni, a beruházók ezért inkább az utóbbit választják. Emiatt a meglévő épületállomány védelme egy másik fontos pont.

Emellett a főépítészi rendszert is megerősítik. Az új rendszerben a főépítészek vétójogot kapnak, és arra ösztönzik az építészkamarát, hogy alakítsanak ki egy főépítészi tagozatot. Azon esetek ellen is megpróbálnak fellépni, amikor a tervek és az elkészült épület nagyban eltérnek egymástól. Hogy ezt megelőzzék, minden építésnél bevezetik a kötelező tervezői művezetést, valamint a használatba vételi engedélyt csak úgy lehet majd megkapni, ha arra az építész is rábólint. Ha ezt nem teszi meg, a kamara felülvizsgálhatja az ügyet.

Ezen kívül bevezetnek egy zöldterületi tanúsítási rendszert, amivel meg lehet majd mutatni, mekkora, milyen gondozottságú és mennyire tájba illő zöldfelülettel rendelkezik egy-egy ingatlan. Az egyszerűsített bejelentés megszűnik, mert nem működött. Átszervezik és visszasorolják a hatósági eljárásrendbe, főépítészi vétó alá vonják.

A Magyar Építők azt is írja, hogy

  • egyszerűsítik a HÉSZ fogalmát és eltörlik a vármegyei rendezési terveket,
  • a reklámhordozókkal kapcsolatban kifejezetten szigorít majd a szabályozás,
  • és műemlékeknél illetékmentességgel, jövedelemadó-kedvezménnyel segítik majd a felújításokat.

Az új törvény december 12-én került záró szavazásra a parlament elé, ha elfogadják, sávosan vezetik be. Egyes részei már február 1-jén, a többi 2025. január 1-től lesz hatályos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!