Egymillió forintot kér be fejenként a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

2023. december 3. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

Udvardy György levélben értesítette az egyházmegyei papokat, hogy mindenkitől egymillió forint befizetését kéri. – írja a 24.hu.

A 24.hu információi szerint a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig. Szerintük a körlevélben nem fűztek indoklást a fizetési felszólításhoz, így papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a jelentős összeggel.

Forrásaik szerint a katolikus egyház aktív tagjai a napokban kapják majd meg a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. Ez a támogatás teljesen személyre szólóan érkezik, független az egyházi szervezettől. A 24.hu információ szerint a veszprémi érsekség országos szinten is kiemelkedően jól áll anyagilag, azonban a jelek szerint nem bízza papjaira, hogy mit kezdenek a karácsonyi támogatással. Szerintük már tavaly is „határozott kérés” érkezett a pénz túlnyomó részének továbbutalására.

A katolikus egyház mellett a Magyarországi Református Egyház is ad kiegészítő támogatásokat az 5000 lakosnál kisebb településeken, illetve a rossz anyagi körülmények között élő, 5000 lakosságszámot elérő településeken szolgáló református lelkipásztoroknak. A közleményben az áll, hogy erre azért van szükség, mert a „járványügyi helyzet miatt református közösségeink anyagi helyzetet is jelentősen romlott, ennek következtében a közösségek által eltartott lelkipásztorok és családjaik megélhetése is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!