1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt tartozása október végén

2023. november 29. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Október végén összesen 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt adóssága, a 60 tankerület közül 38 került fel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló államkincstári listára – írja a Népszava.

A Magyar Államkincstár (MÁK) összesítése szerint a 38 tankerületi központ összes lejárt tartozása 1603 millió forint volt. A szeptemberre vonatkozó listán még csak 33 központ szerepelt, 1289 millió forint adóssággal.

  • A legtöbb tartozást a Sárvári Tankerületi Központ halmozta fel, 236 millió forintot, ami 9 millió forinttal több, mint egy hónappal korábban.
  • A második helyen az Észak-Budapesti Tankerületi Központ szerepel 156 millió forintos lejárt tartozással. A tankerület adósságállománya viszont csökkent szeptemberhez képest: akkor még 230 millió forint volt.
  • A harmadik helyen a Ceglédi Tankerületi Központ végzett 110 millió forintos adóssággal. Ennek a központnak szeptemberben még semmilyen lejárt tartozása nem volt.
  • 80 és 99 millió forint közötti adósságokkal rendelkezett októberben a Győri, a Jászberényi, a Kiskőrösi, a Kisvárdai, a Mátészalkai és a Veszprémi Tankerületi Központ is.

A Népszava kereste a Klebelsberg Központot a tartozásokkal kapcsolatban, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ. November elején költségvetési felügyelőket delegáltak hat tankerületi központhoz, akkor a Klik azt írta lapnak: „Egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva.” A Magyar Államkincstár weboldalán továbbra is ugyanaz a hat tankerület szerepel a felsorolásban, bár a Belső-Pesti Tankerületi Központnak októberben már csak 7 millió forint lejárt tartozása volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!