Csütörtökön esni fog az eső, de lesz, ahol ónos esőbe, fagyott esőbe, havas esőbe vagy hóba vált

2023. november 29. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken az enyhe, nagy nedvességtartalmú mediterrán és a hideg, fagyos légtömegek ütközőzónájában fog elhelyezkedni, ami kiadós csapadékkal jár majd, írja az Időkép. Ilyen időjárási helyzetekben gyakran mindössze 50-100 kilométeren múlik a csapadék halmazállapota, nem lesz ez most másképp sem, úgyhogy biztosat nem lehet kijelenteni, csak azt, hogy valami esni fog:

eső, hó, havas eső, ónos eső, fagyott eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre.

Az OMSZ szerint csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző. Az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

Legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 centiméter hóréteg várható éjfélig, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség, akár 15 centiméternél is több is összegyűlhet. Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső váltja fel a havazást. Hajnalban mínusz 11 – 0, napközben mínusz 2 – plusz 10 fok várható.

Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota. Az Időkép szerint a ciklon nagy hőmérsékleti kontrasztot is eredményezhet, pénteken könnyedén előfordulhat, hogy északon, északnyugaton csak -1, -2 fokot mutatnak majd a hőmérők, miközben a déli-délkeleti határ mentén akár a 15 fokot is elérheti, meghaladhatja a hőmérséklet,

tehát akár közel 20 fokos kontraszt is kialakulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!