Tippelhet, hányan álltak meg egy stoptáblánál, amit egy halálos baleset miatt tettek ki Budapesten

2023. november 28. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ötperces videót készített a Magyar Kerékpárosklub Észak-budai Területi Szervezete arról az óbudai kereszteződésről, ahol egy június 6-i halálos biciklisgázolás után stoptáblát tettek ki. A szervezet arra volt kíváncsi, mennyire veszik ezt észre egyáltalán az autósok, és mennyire tartják be az alapvető szabályt, amely szerint a stoptáblánál mindenképpen meg kell állni.

A kereszteződés az Árpád híd egyik lehajtója és a Serfőző utca közös szakaszánál van, ahol még láthatók a mécsesek a júniusi halálos baleset emlékére. Júniusban egy 46 éves kerékpáros szenvedett itt halálos balesetet, aki szabályosan haladt a kerékpárúton. Egy autós nem adott neki elsőbbséget, elgázolta, és több méteren át tolta maga előtt. A férfit kórházba szállították, ott halt meg.

Az ötperces felvétel alatt 28 autó halad el. Az autósok egy része mindenféle lassítás nélkül hajt tovább. Jellemző viselkedés, hogy ha valaki előtt csak úgy átmegy egy autó, akkor ő se lassít. Néhányan kicsit visszavesznek a sebességből, ahogy azt egy elsőbbségadás táblánál szokás, de aztán ők is gond nélkül haladnak tovább.

A stoptábláról a KRESZ ezt írja: “ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező”, a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és az a) pontban említett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni." Ez a tábla tehát nem ad semmilyen mérlegelést az autósnak, még ha jól belátható is a kereszteződés, mindenképpen meg kell állnia.

Saját számításaink szerint a 28 autósból végül négyen vagy öten (14-17 százalék) vették csak komolyan a KRESZT-t, és hozták ténylegesen teljesen álló helyzetbe a kocsijukat a táblánál. (via Hvg.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!