Szőlősardón már szánkózni is lehet

2023. november 28. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő éjszaka újabb csapadék érkezett, döntően eső, de az északi tájakon havas eső, hó hullott. Kedd reggelre az Északi-középhegység északi oldalán, kiemelten Borsod északi részein, a Zemplén környékén 10 cm körüli, helyenként azt meghaladó hóréteg gyűlt össze, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Mint írják,

a legtöbb hó Szőlősardón esett: 10 centiméter.

De Cigándon is 7, Miskolcon, Tornyospálcán és Csarodán pedig 5 centi hó esett.

Az Időkép cikke szerint Zemplénben és térségében vastagabb, 10 centit meghaladó hóvastagságot is mértek. Tehát nemcsak szánkózáshoz, hanem nagyobb hóemberekhez is elég mennyiség esett.

Eközben egy ciklon csapadékrendszere érkezett fölénk, amelyből főként esőre készülhetünk. Északkeleten is fokozatosan zsugorodik a havazás területi kiterjedése, ott is egyre több helyen vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd eső váltja fel a havat. Legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabb részein alakulhat ki nagyobb eséllyel vastagabb vizes, tapadó hóréteg.

Az OMSZ Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyére ezért elsőfokú figyelmeztetést is kiadott havazás miatt, mint írták ott 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó hullhat.

Délután nyugat felől elkezd szakadozni a felhőzet, ezzel összhangban a tartós csapadék is egyre többfelé szűnik meg, estefelé ugyanakkor újabb záporok sodródhatnak be a Dunántúl fölé. Délelőtt még főleg az Alföldön lesz élénk a délies szél, majd az északnyugatira forduló szelet estétől erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A hőmérséklet 0 és +9 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!