Budapest főtájépítésze figyelmeztet, az utakon használt sót tilos a járdára szórni

2023. november 27. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva



A XII. kerületben az első kisebb havazás után elindult a síkosságmentesítés, a főváros főtájépítésze, Bardóczi Sándor a Facebookon írta meg, hogy mire kell odafigyelni.

„Sokan vadul elkezdtek útszóró sót kiszórni a járdákra, burkolt terekre” – állapította meg, noha egy kormányrendelet már hosszú évek óta tiltja a NaCl hatóanyaggal történő sózást a járdákon.

A ZeoCal (Zeolit+Calcium) vagy a magnézium, kálium hatóanyagú síkosságmentesítés használata sokkal inkább ajánlott, esetleg a homok vagy kis szemcseméretű kavics, mulcs, ágdarálék, faforgács. Az ajánlott anyagok egy része olyan mikroelemeket tartalmaz, amelyek jót tesznek a talajjal és a növényekkel, míg a nátrium és a klór elszikesíti a talajt. A klór egyenesen megöli a talaj baktériumait és gombáit, amelyek szimbiózisban élnek a növények gyökereivel. Emellett a só nem kíméli a burkolatokat, a lámpaoszlopokat, cipőtalpakat.

„Minden síkosságmentesítés előtt mérlegeljük, mivel teszünk jót és mivel rosszat”

– ajánlotta, már csak azért is, mert sok év vagy évtized növényfejlődését teheti tönkre egyetlen rosszul kivitelezett sózás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!