Bíróságon támadták meg helyiek a fóti ipari parkba tervezett akkugyár engedélyét

2023. november 25. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróságon támadták meg helyi lakosok egy civil egyesülettel együtt a fóti ipari parkba tervezett akkumulátor-ipari beruházások engedélyeit, miután a HelloParks Fót egyik csarnokában egyszerre két cég is akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytatna, írja az Átlátszó. A BYD Kft. akkumulátor-összeszerelő üzemet létesítene, a HTNS Hungary Kft. pedig akkumulátor-alapanyagokat raktározna egy csarnokban.

Az ipari parktól 400-500 méterre élő lakosok szerint az engedélyt kiadó hatóságok nem vették figyelembe, hogy ugyanabban a csarnokban két akkumulátor-üzem létesül, és nem vizsgálták az összeadódó környezeti és veszélyeztető hatásokat, ezért jogi útra terelték az ügyet. A Pest megyei Kormányhivatal szerint jogalapjuk sincs a katasztrófavédelmi engedély megtámadására.

Szeptemberben már volt egy tárgyalás, akkor 56 magánszemély pertársaságot alkotva támadta meg a kormányhivatali és katasztrófavédelmi engedélyt, a bíróság pedig kimondta, hogy a hatóságoknak és a HTNS Kft.-nek lehetett tudomása a BYD összeszerelő üzemének engedély-kérelméről. Ez alapján a bíróság úgy döntött, hogy egy közösen megválasztott szakértő elemezze: a két cég működésének kölcsönhatása befolyásolja-e a kiadott környezetvédelmi engedélyek érvényességét.

Az ügy most ott tart, hogy a bíróságnak előbb meg kell állapítania, hogy a civilek perképesek-e, ha igen, akkor tudják majd megtámadni a már kiadott kormányhivatali engedélyt. A fóti civilek tudják, hogy a per elhúzódhat, de szerintük a Fótra tervezett akkugyár addig nem kaphat működési engedélyt, amíg az eljárások le nem zárulnak.

Az Átlátszó az ügyről szóló összefoglalóját itt lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!