Egyre több idős ember dolgozik itthon, a fő ok a pénzhiány és a kényszer

2023. november 20. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

2010-ben a 65–69 éves korosztályból 25 ezren dolgoztak, 2022-re azonban ez a szám 84 ezerre ugrott. A 70–74 évesek között hasonló a tendencia: 2010-ben 6 ezren, 2022-ben 28 ezren vállaltak munkát. A Népszava Molnár Lászlót, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatóját kérdezte KSH adataiban látható tendenciáról, aki úgy fogalmazott:

„Magyarországon inkább a kényszer, a fejlett nyugati országokban döntés kérdése az, hogy nyugdíjba vonulás után a munkát vagy a pihenést választja az ember.”

Molnár László szerint az alacsony keresetek és indulónyugdíjak miatt vállal sok nyugdíjas munkát – az ellátás 20-30 százalékkal alacsonyabb ugyanis, mint az elmúlt évek átlagkeresete volt. Molnár elmondta, hogy a nyugati országokban csak az dolgozik nyugdíjasként, akinek kedve is van hozzá.

Itthon viszont a pénz mellett fontos tényező a munkában maradásban a kényszer is: a háziorvosok átlagéletkora például 65 év, mert ha ők nem dolgoznak tovább, megakad az ellátás is. Ugyanez a helyzet több más egészségügyi területen, szociális dolgozóknál, pedagógusoknál is.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének szakértője, Marosi János szerint például a szociális munkakörben dolgozók az alacsony, 200-230 ezres fizetés mellett alapból is kevés nyugdíjjal számolhatnak, de a hatalmas munkaerőhiány miatt szükség is van rá, hogy maradjanak dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!