A soproni vinotékában sok mindent lehet, csak bort kóstolni nem

2023. november 17. – 04:55

A soproni vinotékában sok mindent lehet, csak bort kóstolni nem
Egyszer betölti talán a küldetését – Fotó: Nagy Márta / Telex
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Százmillió forintos beruházás részeként épült meg Sopronban az a közösségi vinotéka, ahol a borvidék borászai megmutatkoznak. De szó szerint csak mutatkoznak, ugyanis kóstolni nem lehet a boraikat, csak a palackokat árusítják. A közeli iskola miatt rendelet tiltja a szeszes ital fogyasztását, ezt csak az oldaná fel, ha konyhát is nyitnának.

„A bor kultúránk része, egy karakteres városhoz pedig karakteres bor illik” – köszöntötte a VINODOM Közösségi Vinotéka átadására meghívottakat Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A soproni bor agorájának nevezett, a város szívében, a Deák téren kialakított borszaküzlet régi hiányt próbált meg pótolni, legalábbis a júniusi avatón még úgy tűnt.

A Soproni borvidék nedűinek bemutatóhelye lett, és egyben az érdekelt borászok összefogásának is jó példája – ezért pedig kifejezetten hálás a soproni közönség. Utólag belegondolva

az avatóünnepség szónokai kerülték a borkóstoló és a borivás kifejezéseket, de erre senki sem figyelt fel akkor,

hiszen a polgármester is elmondta: az önkormányzat minden lehetséges támogatással segíti a borvidéket, hogy a soproni bor a méltó helyére kerüljön. Még köszönetet is mondott Molnár Ágnes országgyűlési képviselőnek, aki sokat tett azért, hogy a VINODOM létrejöhessen. Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is gratulált a fejlesztéshez, ami a borvidék közösségének szánt 100 millió forintos kormányzati és önkormányzati támogatás részeként valósult meg. Jutott a pénzből honlapkészítésre, borvidéki brosúrákra, marketingfeladatokra, egységes pincetáblákra is.

Keserű az édes

Már a vinotéka átadásának napján csalódás érte a nyitás hírére a VINODOM-ba siető soproniakat. Zárva találták ugyanis az ajtót. Mint kiderült, teljesen nem is készült el az épület. Néhány hétnek el kellett telnie, mire valóban megnyitotta üvegajtajait, de akkor is csak bámészkodni lehetett.

„Lelkesen mentem a közösségi vinotékaként hirdetett üzletbe én is, miután olvastam, hogy megnyitották. A barátaimnak vittem volna jó soproni bort. Megdöbbentem, amikor közölték, hogy egyelőre nem tudok vásárolni, csak körülnézni” – mondta el a Telexnek az egyik hoppon maradt soproni, Borsodi István.

Akkor még nem volt az árusításhoz engedélye a vinotékának, de később megszerezte. Hónapok múlva a soproni borbarát ismét visszatért, de újra csalódnia kellett.

Több százféle ajánlatból választhatott volna – de vakon.

A bor kóstoltatására, kimérésére ugyanis nem kapott engedélyt a VINODOM, csak a palackok árusítására. A borfogyasztó soproniak még csak-csak elboldogulnak így – megvehetik kedvenc borászuk palackjait –, de a távolról érkező csak találgathat és csodálkozik. Milyen egy közösségi vinotéka borkóstolási lehetőség nélkül?

Fotó: Nagy Márta / Telex
Fotó: Nagy Márta / Telex

A VINODOM folyamatosan fejlődik, szépül – olvasható a Soproni Borvidék Hegyközségének honlapján. A vinotékában gyereksarok épült, és bárki számára elérhető közösségiiroda-szolgáltatást is nyújtanak. Online munkavégzésre, tárgyalásokra, workshopokra igénybe vehető nyitvatartási időben az épület és infrastruktúrája. Azok, akik kvázi átmeneti irodájukként használják a helyet, munkavégzés közben a borvidéki kínálatot is nézegethetik. Nyugodtan kocsiba ülhetnek utána, ettől nem fog az alkohol a fejükbe szállni.

Az önkormányzat segítette, és mégsem

A VINODOM üzemeltetője a Soproni Borvidék Fejlesztéséért Nonprofit Kft. A társaság tulajdonosa a Soproni Borvidék Hegyközsége. Kifejezetten a borvidék infrastruktúrájának és közösségi marketingtevékenységének a fejlesztésére hozták létre. Úgy tudni, amikor belefogtak a vinotéka kialakításába és a szervezésbe, még nem tudták, hogy itt nem lesz semmiféle alkoholfogyasztás.

A hatályos kereskedelmi rendelet értelmében a melegkonyhás vendéglátóüzlet kivételével tilos szeszes italt kimérni nevelési-oktatási, egészségügyi, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. A rendelet nem új, ismeretében viszont kérdés, miért éppen a Szent Orsolya-iskola alsó tagozatának helyet adó Deák téri épület mellett alakították ki a soproni borászok agoráját. Szerettük volna ezt megtudni az önkormányzatnál, főképp, mert tele van a város üres épülettel, köztük önkormányzati tulajdonúakkal is, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdésünkre.

Van ugyan étterem, sőt, romkocsma is kétszáz méteres körön belül, de mivel azok meleg ételt is árulnak, más szabályok szerint működnek. A szesztilalom ugyanis nem vonatkozik a melegkonyhás üzletekre.

A soproni borászok, a hegyközséggel az élen, rengeteget dolgoztak azért, hogy legyen végre egy közös helyük, megmutatkozó lehetőségük. Lehet, most majd pörköltet is kell főzniük, hogy a borukat is kóstolhassuk.

A szőlőművelők türelmes emberek

A szőlőművelők türelmes emberek. Molnár Ákos hegyközségi elnök is az, századszor is elmagyarázza, hogy nem lehet bort kóstolni a VINODOM-ban:

„A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a borok helyben való kóstolását” – mondja, pedig szerinte „éppen ez a hely lenne a lehető legalkalmasabb arra, hogy megmutassuk és megtanítsuk: a kulturált és mértékletes borfogyasztás az identitásunk része. Edukációval, a helyes gyakorlat példájával sokat tehetnénk azért, hogy a következő nemzedékek a bort elsődlegesen ne alkoholforrásnak tekintsék, hanem a szociális kapcsolatok ápolását elősegítő kultúrterméknek.”

A borászok abban bíznak, hogy idővel változik a helyzet és megtalálják a kompromisszumot, amivel a VINODOM betöltheti azt a szerepet, amire létrehozták: a soproni bor kulturált fogyasztásának népszerűsítését.

Már a kelták is

A Soproni borvidék Magyarország egyik legősibb borvidéke, ahol a már a római előtt, a kelták ültették az első tőkéket. A borvidék teljes területe mára alig több mint 1200 hektár, területét folyamatosan fogalja el a terjeszkedő város. A soproni területeken kívül a borvidékhez tartozik Kőszeg, Csepreg és Vaskeresztes is. Legnagyobb részben vörösbort készítenek, elsősorban a kékfrankos szőlőfajtából, de számos más fajta is megtalálható a szőlőskertekben. Sopron előszeretettel nevezi magát a kékfrankos fővárosának, hiszen a legnagyobb terület itt található a fajtából.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!